La contraportada
Un mèrit més de Torribera
S'inaugura la biblioteca del campus de l'alimentació de Santa Coloma, amb un fons documental de més de 5.000 títols, la més important de l'Estat en aquesta temàtica
Poques biblioteques poden presumir d'estar situades enmig d'un entorn natural i tranquil o d'encabir la seva activitat en un edifici modernista on els colors de les rajoles del terra, els sostres alts i les vidrieres evoquen l'època noucentista. La nova biblioteca del campus de l'alimentació de Torribera, a Santa Coloma de Gramenet –que es va inaugurar ahir– combina aquests elements, amb l'afegitó que és la primera en tot l'Estat especialitzada en la temàtica de la nutrició. En total, un fons documental que supera els 5.000 títols i que comprèn les matèries que s'imparteixen al campus: dietètica, dietoteràpia, bromatologia i química dels aliments, microbiologia i higiene dels aliments, comportament alimentari, nutrició humana, salut pública i nutrició comunitària, història i antropologia de l'alimentació, tècniques culinàries i organització de serveis alimentaris. Precisament, la delegada del rector com a comissionada per als sistemes d'informació i documentació de la Universitat de Barcelona (UB), Carina Rey, va destacar ahir la importància d'oferir un fons bibliogràfic tan ampli a nivell temàtic i va recordar que la biblioteca és l'eina amb la qual s'ha de “cohesionar el campus”. “Hem de fer possible que sigui el seu cor”, va dir. L'alcaldessa, Núria Parlon, es va felicitar de poder “complimentar serveis”, els quals els va responsabilitzar de “fer créixer” els avantatges del campus i “consolidar” Santa Coloma culturalment.
L'acte va permetre a les autoritats –entre les quals, el rector de la UB, Dídac Ramírez, i el secretari general del Ministeri d'Educació, Màrius Rubiralta– recórrer els 300 metres quadrats de superfície de la nova biblioteca i veure documents antics, com ara receptaris del segle XIX, cartilles de racionament, menús de vaixells d'exiliats i publicitat sobre productes alimentaris, tots ells documents que formen part de la selecció del fons del pavelló de la República, que s'exposa al nou equipament.
Uns dels materials més destacables d'aquesta biblioteca és el fons bibliogràfic Grewe –Rudolf Grewe és especialista en gastronomia moderna i en estudis de l'alimentació–, fons que consta de 129 llibres antics (del segle XVI al 1820) i de prop de 1.000 llibres moderns.
La biblioteca, que es va inaugurar ahir, va obrir les portes un any després que ho fes el campus, que es va inaugurar el curs passat amb els graus de nutrició humana i dietètica i de ciència i tecnologia dels aliments.