Assaig positiu
Milers de persones de 60 localitats de tot l'Estat responen a la crida prèvia a la vaga general
És la tercera protesta contra la reforma en tres setmanes
Els sindicats exigeixen que el govern espanyol negociï
Amb una seixantena de manifestacions per tot l'Estat espanyol, ahir es va tornar a demostrar que l'enuig amb la reforma laboral del PP és gros. La tercera protesta en només tres setmanes –el 19 de febrer es va encetar el calendari de mobilitzacions que deu dies després va continuar amb una jornada de protestes a escala europea contra les retallades– va tornar a fer sortir milers de persones al carrer. Es tracta de l'última cita abans de la vaga general, convocada per al 29 de març. L'assaig, doncs, ja està fet i només queda el dia d'estrena, tot i que els sindicats no paren de repetir que les funcions de després són igual d'importants. Conscients que els que treballen tenen por de perdre la feina i temen represàlies si s'apunten a la jornada de vaga, tant CCOO com la UGT han deixat clar que l'èxit de la seva lluita no depèn de si més gent o menys respon a l'aturada de 24 hores sinó que el triomf arribarà quan la reforma laboral sigui retirada o modificada de manera “substancial”.
De tota manera, i tot i que els assajos que fins ara s'han fet han estat positius, els sindicats saben que si convoquen una vaga general no es pot córrer el risc de fracassar i és per això que continuen fent pedagogia. El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va animar ahir els manifestants de Barcelona: “Als carrers s'ha de visualitzar que volem un futur de drets socials i laborals, [...] La reforma del PP i les retallades de Mas ens deixen un futur de misèria i d'exclusió social: hem de fer assemblees en escoles, barris, universitats i empreses per debatre i posar sobre la taula que hi ha alternatives”.
La de la capital catalana, amb la de Madrid, va ser la manifestació que va atraure més gent, com és habitual: entre 450.000 i 17.000, segons les fonts, en tot cas una quantitat prou important per inundar bona part del Passeig de Gràcia, tot i que de manera bastant esponjada. Els sindicats van tornar a carregar contra la reforma però també contra la campanya de descrèdit que asseguren que els fan. El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, va fer al·lusió als qui els acusen de fer vaga en un moment tan delicat: “El que no vulgui que hi hagi vaga el millor que pot fer és demanar a Rajoy que s'assegui a negociar amb nosaltres”. Va recordar que fa vint dies que els sindicats demanen una reunió amb al president del govern espanyol i que no han obtingut resposta. És per això que Àlvarez també va parlar del paper de la Generalitat: “Si tant preocupa a Mas la imatge que dóna Catalunya i Espanya a l'exterior, que li digui al seu company de viatge de la reforma que rebi els representants dels treballadors”.
El lema de la manifestació impulsada per CCOO, la UGT i la USOC era: “Ni reforma laboral, ni retallades”i tot i que hi va haver menys pancartes d'empreses en lluita que en les protestes anteriors, no hi va faltar la de Fercable, una de les primeres empreses que ha presentat un ERO aprofitant les noves condicions. Avui mateix, els sindicats presenten dades sobre els primers efectes de la reforma. Segons la UGT, en dues setmanes s'han presentat a Catalunya 327 expedients. “Això significa que en aquest temps s'han fet 13 ERO més que en tot el mes de febrer del 2011, i que ha afectat més del doble de persones, 6.900”, denuncia la central.
Ahir també es van fer manifestacions a Tarragona, Girona, Lleida i Tortosa. Totes van congregar prop d'un miler de persones menys la de Lleida, que va aplegar-ne 600.
LES FRASES DEL DIA
Encesos pel 29M i les preferents
Els sindicats deixen clar que la lluita contra la reforma laboral no s'acaba amb la vaga general sinó que anirà molt més enllà. Es tracta d'aconseguir “petites fites” amb un objectiu que és encara més important que frenar aquesta normativa: “Cal deixar clar que no es pot prescindir del diàleg social”, va destacar ahir Dolors Llobet, portaveu de CCOO de Catalunya. Com alerta Llobet, tenint en compte la conjuntura econòmica són moltes les mesures que encara ha d'impulsar l'executiu espanyol i ha de quedar clar que totes i cadascuna s'han de pactar.
El líder de CCOO, Joan Carles Gallego, ahir va recordar que l'objectiu de les protestes actuals “és que hi hagi modificacions substancials en la reforma laboral a través de la negociació” i que, per tant, la vaga general del 29 de març encara es pot desconvocar. De tota manera, el sentiment general és que s'hi hauran de jugar totes les cartes. A Barcelona, els parlaments encesos dels líders de CCOO i la UGT van ser interromputs diverses vegades pels crits de: “Vaga general, ni un pas enrere.”
Uns minuts abans, els afectats per les participacions preferents emeses per bancs i caixes criticaven que ningú –ni els sindicats– es feien ressò del seu calvari per recuperar els diners invertits. El líder de la UGT, Josep Maria Àlvarez, va fer un gest i, amb el micròfon a la mà, va assegurar als “companys”: “La vostra lluita també és la nostra”. A la manifestació hi eren presents representants del PSC –com el secretari general, Pere Navarro–, ERC –amb el president Oriol Junqueras al capdavant– i el secretari general d'Iniciativa per Catalunya, Joan Herrera.