Política

Mas-Colell, indignat: “Ens tracten com súbdits”

Catalunya, Andalusia, Canàries, Astúries i dos territoris del PP es rebel·len contra l'ordre de l'Estat perquè el 2013 retallin molt més

Montoro no permet a les comunitats cap flexibilitat aquest any

Ràbia i indignació de la Generalitat després d'haver assistit a l'enèsima exhibició de com l'Estat aplica la llei de l'embut. De res no serveix oposar-s'hi. En el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) les normes les dicta l'executiu espanyol i ahir el ministre Cristóbal Montoro va decidir canviar les cartes de la taula de joc i fixar noves exigències que al llarg del 2013 obligaran els territoris a retallar més del que estava previst. L'objectiu de dèficit territorial per l'any vinent s'endureix fins al 0,7%, quan s'havia pactat que seria de l'1,1%.

Un cop comprovat que davant l'aclaparadora majoria del PP el seu “no” és simplement testimonial, al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, només li va quedar el recurs de la queixa pública: “Ens tracten com súbdits; això és l'ordeno y mando”, afirmava dolgut, constatant que el to no podia ser més desagradable.

Montoro els renya

Després de tres hores de reunió en què l'Estat va rebutjar totes les reclamacions del català, Mas-Colell va sortir-ne visiblement enfadat no només pels cops de porta, sinó també per les formes que usa el Ministeri d'Hisenda per adreçar-se als territoris, ja que, segons assegurava, no escolta ni els seus, i a sobre es dedica a “renyar-nos” i a “tractar-nos com criatures”. Per tot plegat, el conseller es va acabar preguntant si, vistos els resultats de la trobada, té cap mena de sentit que la Generalitat participi en aquests fòrums.

La qüestió de fons de la picabaralla va ser la prepotència d'Hisenda –denunciada també per altres territoris– a l'hora de justificar el perquè si Brussel·les ha decidit relaxar un punt els objectius de dèficit de l'Estat espanyol, del 5,3 al 6,3 aquest any, aquest “regal” només se l'adjudica l'administració de l'Estat, i es força les comunitats
a continuar complint al preu que sigui l'1,5% aprovat en anteriors reunions.

L'IVA, tot per a l'Estat

La resposta –“no us podeu relaxar”– va ofendre fins i tot territoris governats pel PP, sobretot després d'afegir-hi que l'Estat “arramba” tota la flexibilitat que permet ara la UE per una qüestió de “realisme”. A més del no de Catalunya, Andalusia, Astúries i Canàries al 0,7% pel 2013, dos territoris del PP, Castella i Lleó i Extremadura, van decidir abstenir-se, mentre que Galícia va fer un “sí crític”. Per primer cop, doncs, autonomies populars es mostraven visiblement enutjades amb les directrius de l'Estat, sobretot perquè, a més de no flexibilitzar-los el dèficit aquest any, Montoro va tancar la porta a avançar als territoris la recaptació addicional per l'increment de l'IVA i ni tan sols els compensarà pel fet que, a partir d'ara, els governs pagaran més elevades les seves factures. En el cas català, es calcula que la pujada de l'impost implicarà que la Generalitat pagarà cent milions d'euros més.

Mas-Colell considerava que aquesta posició inflexible és una manera de ser, però també és en part atribuïble a l'obsessió de Rajoy per justificar-se davant la UE apareixent com a dur i controlador davant les autonomies. En aquest sentit, el conseller exigia al govern del PP que s'apliqui a si mateix el grau d'exigència i la pressió a la qual sotmet els territoris perquè, si no, “això s'enfonsa”. Segons Mas-Colell, Rajoy es pensa que pel fet d'haver arribar a La Moncloa ja resulta creïble i, en canvi, opina que el PP haurà de ser molt més rigorós per convèncer Brussel·les.

Però Montoro no afluixa gens ni mica. Tant és així que ahir va treure la targeta groga i va alertat que algunes autonomies hauran de passar pel ministeri perquè no es refia dels seus comptes. Si no li quadren, Hisenda assegura que se les sancionarà i, en última instància, amenaçava amb la intervenció. No va dir noms, però aviat se sabrà si Catalunya serà una de les primeres a rebre la targeta vermella.

LES FRASES DEL CONSELL DE POLÍTICA FISCAL I FINANCERA

L'Estat tracta les autonomies com súbdits, no com socis. Renya i no escolta; les tracta com unes criatures que ha de disciplinar
Des del punt de vista institucional em pregunto si té gaire sentit venir a aquests fòrums
Andreu Mas-Colell
conseller d'economia
S'utilitza el to de l'imperi, quan aquest és un òrgan de cooperació entre Estat i autonomies
Carmen Martínez Aguayo
consellera d'andalusia
Al marge del que cadascú voti per qüestions polítiques, complir el dèficit és obligatori
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda

Un fons de rescat autonòmic

L'executiu espanyol aprovarà avui un fons per ajudar les autonomies que tinguin problemes per refinançar el seu deute. Segons Montoro, es tracta d'una mesura “excepcional”, que s'utilitzarà només en cas de necessitat. La qüestió no va ser aprovada al CPFF, si bé alguns consellers van preguntar per l'estat de les negociacions del que s'han anomenat hispanobons, un instrument que no aconseguia fer posar d'acord els ministeris d'Economia i d'Hisenda. Finalment, l'ajut arribarà, tot i que l'obsessió de Montoro és que quedi clar que no es tracta de repartir el risc que generen algunes autonomies entre la resta, sinó que les afectades hauran d'assumir totes les conseqüències en cas d'impagament. Així, les que vulguin accedir-hi hauran de complir mesures addicionals. Montoro aplica als territoris la mateixa recepta de la UE
per al rescat de la banca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.