Anna Roca - joanetes (LA VALL D’EN BAS)
Són una empresa agrària jove amb una llarga tradició familiar que produeix llet de vaca i fan productes lactis ecològics (formatges, iogurts i mató). El seu compromís per oferir aliments saludables, frescos i de proximitat, en plena crisi del sector, els va estimular a construir un obrador per transformar part de la llet que feien. I com que el mas manté un molí fariner del segle XVIII en funcionament, aprofiten l’activitat ramadera, aquest patrimoni rural i l’entorn per oferir visites culturals i educatives i tastos dels seus productes a la mateixa granja.
Com definiríeu el vostre model de producció?
Som la tercera generació dedicada a produir llet de vaca tot mantenint una estructura productiva petita, de proximitat i de qualitat, aprofitant les sinergies de l’excel·lència d’aquest territori. I ho fem aplicant criteris de producció ecològica per tenir la màxima cura dels camps i dels animals.
A més de produir llet, quina altra activitat destacaríeu de la vostra empresa?
Complementem l’activitat principal de fer llet sota criteris de producció ecològica ensenyant l’activitat de la granja i el molí, i ho coronem degustant els productes que elaborem.
Com ho feu per ser competitius?
La nostra màxima és fer pràctiques resilients i mantenir els ecosistemes, millorar la qualitat de la terra i fer una gestió eficient dels recursos naturals. Per això, hem instal·lat plaques fotovoltaiques i una caldera de llenya, per generar-nos la nostra pròpia energia. De la mateixa manera, també som curosos amb els envasos, només emprem vidre retornable. Finalment, als prats de dall, on van a pasturar bona part del bestiar cada dia, col·laborem a preservar espècies autòctones. Som socis de la Cooperativa de la Vall d’en Bas i formem part del grup motor que s’ha creat a la vall per desplegar activitats conjuntes, com ara incentivar el relleu agrari.
Què destacaríeu dels productes que feu?
La major part de la producció de llet la venem a l’empresa El Pastoret de la Segarra, que elabora principalment iogurts de gran qualitat, i una part de la llet ens permet elaborar els nostres propis productes lactis, que comercialitzem de manera directa a la granja i a botigues properes de l’entorn, com per exemple la Cooperativa de la Vall d’en Bas o l’Artiga d’Olot.
Creieu que la societat valora prou els productes agraris que feu?
De mica en mica, el consumidor, la societat va essent cada vegada més receptiva i procura menjar productes propers i de qualitat i demostra interès per veure la nostra tasca i per tastar els nostres productes. Considerem que tenim una producció petita però ben dimensionada i una comercialització prou àmplia i diversificada d’àmbit comarcal i regional. Tant de bo més ramaderies s’animessin a vetllar per paràmetres com la proximitat, el benestar dels animals i l’elaboració d’un producte de primera.
Com a ramaders i elaboradors de productes lactis, com veieu el futur del vostre sector a mitjà termini?
Som una parella jove i emprenedora que tenim molt clares les prioritats: la producció ecològica, l’eficiència ambiental i el territori, que són la base per produir, transformar i vendre els nostres productes, la llet de vaca i derivats lactis, sense créixer. Per tot plegat hem presentat la nostra candidatura al DARP com a emprenedors joves.