Sense - Avui

La 080 obre amb glamur

Arrenca la plataforma de moda que substitueix la passarel·la Gaudí

Després de sentir que la nova plataforma Barcelona 080 –que substitueix l’antiga passarel·la Gaudí– seria un cau de disseny independent, allunyat de les marques consolidades, més d’un esperava que la desfilada inaugural fos representativa d’alguna avantguarda radical. Res més lluny de la realitat. En una blanca, blanquíssima, sala de les Drassanes ahir van desfilar els exquisits dissenys de Teresa Helbig, una barcelonina que s’estrenava per primer cop en el món de les passarel·les amb la responsabilitat de saber que seria la primera foto que il·lustraria la nova aventura promocional de la moda catalana del govern.

Deliciosos minivestits babydoll en tons clars i de mil i una maneres diferents: de guipur, amb mànigues bollades, amb volants de teixit metal·litzat, amb tutús vaporosos... La dissenyadora té un atelier artesanal al carrer Mallorca però ja ven a Hong Kong i ha estat descoberta fins i tot per Woody Allen, que li ha demanat sis vestits de la talla 38 per al film que ahir va començar a rodar. Ahir va arrencar aplaudiments d’una audiència que no tota parlava català. De fet, un dels objectius d’aquesta nova idea de promoció de Barcelona com a ciutat de moda és que arribi a l’exterior i , segons el director del 080, Vicenç Mustarós, en aquesta edició –que és de prova– s’ha aconseguit que hi siguin 10 compradors internacionals (entre els quals hi ha el magatzem francès Le Bon Marché) i 30 periodistes internacionals. De Madrid, no hi haurà seguiment per part de programes del cor com era habitual –només seguiran la desfilada en territori off d’Antonio Miró avui perquè hi surt el fill torero del Cordobés, Julián–, sinó de cinc revistes de moda.

“Es tracta d’especialitzar-se en alguna cosa per destacar i nosaltres oferim marques d’autor”, explicava ahir el secretari de Comerç, Emili Valdero, a l’Hotel España del Raval, on hi ha un showroom professional i una botiga oberta al públic amb les peces dels 12 dissenyadors que hi participen, i dels quals anirem veient desfilades entre avui i demà. Alguns, com Lucía Blanco o Célia Vela, no desfilen però sí que mostren les seves peces, que en el cas de la segona són preciosistes, confeccionades al seu taller de Figueres, i molt apreciades al Japó.

Ara per ara tot són facilitats però en l’edició de febrer està previst cobrar als dissenyadors, perquè “s’impliquin, es comprometin i s’acostumin a la dinàmica de la professió”, explicava Mustarós, mentre recordava que aquest cop –amb un pressupost de dos milions–, tot s’ha hagut d’organitzar en dos mesos. De tota manera, ha donat temps ha muntar un crossing, que és un circuit d’imatges relacionades amb la moda disseminades pel Raval –el barri on se centra aquesta edició–, del qual podeu trobar un mapa en una carpa ubicada al Macba, on també faciliten entrades per a les desfilades i per a l’estrella d’aquests tres dies: la retrospectiva del 30 anys de treball de Thierry Mugler, a la piscina municipal de Montjuïc dimecres al vespre.

Entre els llocs més interessants del crossing hi ha les dues fotos curosament brodades d’Aurelie Mathigot al taller tèxtil La Teranyina. Avui desfilen a les Drassanes Txell Miras, Josep Abril, Boris Bidjan Saberi i Yiorgos Elefheriades.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.