Sense - Avui

Comença el judici contra els mossos acusats d'agredir un detingut a la comissaria de les Corts

El fiscal demana que se'ls condemni a cinc anys i nou mesos de presó per un delicte de falsedat documental, un altre contra la integritat moral i una falta de lesions

Quatre Mossos d'Esquadra, entre ells un caporal, s'asseuen aquest dimecres al banc dels acusats per presumptament haver agredit un detingut a la sala d'escorcollament de la comissaria de les Corts de Barcelona, uns fets que van ser filmats per una càmera oculta de la divisió d'afers interns. El fiscal demana que se'ls condemni a cinc anys i nou mesos de presó per un delicte de falsedat documental, un altre contra la integritat moral i una falta de lesions. També demana que se'ls condemni a pagar una multa de 9.600 euros i una indemnització de 10.610 euros a la víctima per les lesions i els danys morals, de la qual la Generalitat haurà de respondre com a responsable civil subsidiària.

Els encarregats de jutjar els quatre mossos seran tres dels magistrats de la secció setena de l'Audiència de Barcelona, però l'expectació mediàtica ha obligat a celebrar la vista en una de les sales de jurat del Palau de Justícia.

Al seu escrit d'acusació, el fiscal explica que, el 31 de març del 2007 a la matinada, una patrulla dels Mossos d'Esquadra va anar a la cruïlla entre els carrers Àvila i Tànger de Barcelona, després de ser alertats per un home a qui suposadament Rubén P. havia agredit i insultat.

Un cop allà, Rubén P. es va negar a identificar-se i va ser portat a la comissaria de les Corts per fer-ho tal com marca la normativa. En arribar, Rubén P. es va encarar amb un mosso i el va empentar. Aleshores el van detenir per un delicte d'atemptat a l'autoritat, que va ser convertit en falta pel jutjat d'instrucció número 8 de Barcelona, que porta les actuacions, a principis d'abril del 2007.

Com a pas previ a engarjolar-lo, el caporal José David L.P. i els agents Christian B.F., Adrián L.P. i Víctor A.B. van traslladar Rubén P. a la sala d'escorcollament, on la divisió d'afers interns dels Mossos havia col·locat una càmera oculta, ja que havien rebut moltes queixes d'agressions i maltractaments a detinguts.

Per les imatges gravades i la declaració de la víctima, la fiscalia considera provat que els policies "amb intenció de vexar i degradar la dignitat com a persona del detingut" li van donar nombrosos cops de puny i puntades de peu, a més de riure-se'n.

Falsificació de l'atestat
En concret, el fiscal considera que el caporal li va donar fins a sis cops, a més de treure-li una sabata, mentre que Adrián L.P. li va clavar un cop amb el peu a l'abdomen donant-se impuls, i els altres també el van agredir quan estava l terra o el van arrossegar. Com a conseqüència d'aquests fets, la víctima va patir un traumatisme cranioencefàlic, que li va fer perdre el sentit, així com nombroses contusions i hematomes.

Posteriorment, els quatre acusats van falsificar un atestat on explicaven que havia estat el detingut que es va posar "agressiu" dins de la sala i va començar a provocar els agents fins al punt d'agredir-ne un clavant-li un cop a la cara i una puntada de peu.

Per tot plegat, el fiscal demana que es condemni cadascun dels agents a un any i tres mesos de presó i tres més d'inhabilitació per un delicte contra la integritat moral, a una multa de 1.200 euros per una falta de lesions i a quatre anys i mig de presó, cinc més d'inhabilitació i una multa de 8.400 euros per un delicte de falsedat documental.

També sol·licita que se'ls condemni a indemnitzar Rubén P. amb 650 euros per les lesions, amb 960 euros per les seqüeles i amb 9.000 euros més pels danys morals. La Generalitat haurà de respondre d'aquesta quantitat com a responsable civil subsidiària.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.