Sense - Avui

Sobirania i Justícia reivindica la independència com viable i necessària

La plataforma encapçalada per l'exconseller Agustí Bassols considera imprescindible constituir un Estat propi per garantir la supervivència de Catalunya com a nació

La plataforma Sobirania i Justicia, impulsada per antics alts càrrecs dels governs de CiU, s'ha presentat aquest dimarts en un multitudinari acte a Barcelona, en què ha reivindicat la via independentista no només com viable sinó també com imprescindible per a la "supervivència" de Catalunya com a nació.

L'auditori de l'Ateneu Barcelonés s'ha quedat petit per a les més de 300 persones que han volgut assistir a l'acte de presentació de la nova entitat, que ja acumula més de 800 adhesions. Amb moltes cares conegudes a la platea, com la de l'expresident del Parlament Heribert Barrera, l'exvocal del Consell General del Poder Judicial Alfons López Tena o la dirigent de Reagrupament.cat Rut Carandell, tot i que sense la presència de dirigents en exercici de CiU o d'ERC, el president de la nova associació, l'exconseller de Justícia i Gobernació Agustí Bassols, ha donat inici a l'acte reiterant que rera la iniciativa no s'hi amaga cap partit.

Bassols ha insistit en el fet que assolir la independència depèn bàsicament dels propis catalans, tesi que han subscrit els altres participants, com el també exconseller Max Càhner, l'economista Jacint Ros Hombravella i l'escriptora Patrícia Gabancho.

Després de definir-se com un reformista "decebut" amb Espanya que ha arribat a la conclusió que l'única sortida per a Catalunya és tenir un Estat propi, Ros Hombravella ha subratllat la "viabilitat econòmica" de la independència: "tots hi sortirìem guanyant com a Estat de la UE, després d'un període d'adaptació relativament fàcil. Els aventatges serien superiors als inconvenients".

Gabancho, per la seva banda, ha lloat el sorgiment de múltiples fòrums i plataformes independentistes i ha destacat que la creació de l'Estat català "no només és viable sinó també imprescindible". L'escriptora s'ha mostrat convençuda que si Catalunya es declara independent, el govern de Madrid no podrà treure "els tancs al carrer": "L'Espanya que vol estar asseguda en el G-8 no es pot permetre un Tiananmen", ha dit gràficament. Tampoc no creu que la independència provoqui una "fractura social" a Catalunya, donat l'esperit de "convivència" de la societat, i ha opinat que el gran obstacle per a la secessió és la "por" que tenalla els catalans davant d'aquesta eventualitat: "Si hi creiem, podem", ha reblat.

L'actriu Carme Sansa s'ha encarregat de llegir el manifest de la nova associació, en què s'adverteix que "Catalunya viu uns moments de profund malestar a causa de la sempiterna dependència d'Espanya, cada vegada més insuportable", ja que es tracta d'un "Estat que és declaradament hostil" a Catalunya.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.