Es disparen les peticions de beques per anar de colònies
La Fundació de l'Esplai i la Pere Tarrés donen més beques que mai
Les dues entitats lluiten perquè els infants en situació vulnerable puguin sortir de vacances
Uns 6.000 infants i joves dels 3 als 25 anys han aconseguit beques per poder anar de colònies, casals o campaments uns dies aquest estiu. Tot i els milers de beques concedides, les dues principals entitats especialitzades en temps de lleure i que es dediquen a organitzar colònies i casals, la Fundació Catalana de l'Esplai i la Fundació Pere Tarrés, totes dues amb una històrica vessant d'acció social, han rebut, aquest any, més peticions que mai. Com que en els darrers anys la petició de beques ja s'havia disparat, les dues entitats han rebut aquest any donacions extraordinàries.
La Fundació Catalana de l'Esplai, per exemple, a més de les subvencions i donacions que rep cada any (de donacions privades fruit de les seves campanyes, de l'administració i a través del 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials, entre d'altres) ha obtingut 50.000 euros de la Marató contra la pobresa de TV3, a què havien presentat el projecte Un estiu per a tothom. Finalment, acabaran donant 3.200 beques i ajuts que suposen el doble dels que es van donar el 2012, però és que la sol·licitud de beques s'ha triplicat, fins arribar a les 4.100 peticions.
La Fundació Pere Tarrés, per la seva banda, a més de les subvencions ordinàries que rep (que s'han d'afegir a les que els esplais adherits reben dels seus ajuntaments), ha firmat un acord amb Càritas i rebrà uns 100.000 euros d'aquesta entitat de l'Església. En total, gestionarà més de 700.000 euros que serviran per donar 2.500 beques. L'any passat, va donar 1.673 beques i l'anterior, 900. Aquestes xifres, per tant, mostren la magnitud dels efectes de la crisi i com cada cop hi ha més famílies en situació d'atur que necessiten ajuda per enviar els seus fills de colònies.
Més assistencial que mai
La vessant social i d'assistència d'aquestes dues entitats és, avui, més evident que mai. La campanya Cap nen sense colònies de la Pere Tarrés, per exemple, atén i beca els infants que durant tot l'any van als seus casals i a l'hora de sortir a l'estiu no podrien fer-ho, però també infants que, per la seva situació de vulnerabilitat, es quedarien tot l'estiu a casa, al marge que durant l'any vagin o no als seus casals. Finalment, i en una tercera línia, aquesta fundació organitza activitats específiques “en zones on la situació de vulnerabilitat és molt greu”, explica Maria València, presidenta del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés. Entre aquestes activitats específiques –i en col·laboració amb Càritas, que coneix bé les situacions de més risc–, hi ha tres casals d'estiu i dues colònies més, una de les quals, que es fa per primera vegada, per a “mares soles amb fills”.
Això sí, a l'hora de pujar a l'autocar, els infants que paguen la seva quota, la majoria, i els que hi van amb una beca i tenen una situació especial es barregen en un acte de normalitat absoluta. La integració i el valor de compartir les colònies és l'essència del projecte.
La Fundació Catalana de l'Esplai, d'altra banda, ha detectat que, a més de les beques (que òbviament només es donen a famílies que compleixen una sèrie de requisits, un dels quals és que un o tots dos progenitors estigui a l'atur), hi ha moltes famílies que, tot i no estar en situació d'atur o risc social, han vist disminuïda la seva capacitat econòmica o es troben en una situació d'incertesa. Per a aquestes famílies han ideat un nou sistema d'autofinançament. En el moment de formalitzar la inscripció a l'activitat, s'ofereix a les famílies un talonari amb butlletes per a una rifa (se sortegen 300 estades de cap de setmana per a quatre persones). En funció de les butlletes venudes, una família pot arribar a autofinançar fins al 100% del cost de l'activitat. Segons Josep Gassó, president de la Fundació Catalana de l'Esplai, “amb aquest sistema es poden arribar a finançar les colònies o els casals de fins a 4.000 infants”.
Tot i que la majoria de les colònies i els casals d'estiu començaran dimarts, després de Sant Joan, la Fundació Pere Tarrés va acomiadar ja ahir al matí i des del barri d'Horta de Barcelona el primer autocar carregat de criatures amb destí a Penyafort, al Baix Penedès. Aquesta entitat oferta aquest any més de 400 activitats de lleure en què participaran 20.000 infants i joves entre els 3 i els 25 anys. Com en els darrers anys i durant el mes d'agost, les seves cases de colònies s'obriran a les famílies. Una de les novetats és la possibilitat de fer les colònies esportives totalment en anglès o descobrir els racons del parc natural del Delta de l'Ebre en bicicleta.
La Fundació Catalana de l'Esplai oferta, enguany, 650 activitats entre colònies, casals, campaments, rutes i camps de treball. També estades per a grups i famílies. En total,, 42.00 places.
LES XIFRES
Les empreses també donen ajuts
Les cinc empreses adscrites a l'Associació Catalana d'Empreses de Lleure, l'Educació i la Cultura (Acellec) –Alba Serveis, Rosa dels Vents, English Summer, Lleure 2000 i Eix Estels– faran possible que una trentena d'escolars catalans de famílies amb pocs recursos puguin gaudir de colònies d'estiu. El pressupost per finançar aquestes beques és de 12.000 euros.
L'elecció dels escolars que es beneficiaran d'aquesta acció de “responsabilitat social” anirà a càrrec dels ajuntaments de Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Girona i Sant Pere de Ribes i del Consell Comarcal de les Garrigues. Les cases de colònies on aquestes entitats fan les seves activitats estan ubicades en entorns naturals d'interès i s'hi fan propostes lúdiques i pedagògiques diferents. Destaquen els campaments en anglès, així com les colònies nàutiques i d'aventura.