Política

ELENA MARISOL BRANDOLINI

PERIODISTA DE POLÍTICA INTERNACIONAL A RADIO3 (RAI)

“Aquest any, la Via Catalana ha sorprès el món”

Elena M. Brandolini és periodista de política internacional a l'emissora de la ràdio pública italiana Radio 3 Rai, en el programa Radio 3 mondo. Col·labora amb diversos mitjans i ha escrit el llibre Catalunya-España, il difficile incastro, per explicar el conflicte català al públic italià. Es lamenta de les equivocades comparacions amb el partit xenòfob Lliga Nord, que dificulten la comprensió del fet català a Itàlia.

Què creu que ha significat la Via Catalana?
Ha canviat la fase política a Catalunya i a l'Estat espanyol. S'ha demostrat que l'independentisme no era una flamarada, sinó que va de debò. Fa un any el pacte fiscal encara es podia plantejar com una solució, ara no seria suficient. La independència és la demanda del poble; és la gent normal la que ha sortit al carrer. La cadena l'ha convocada una entitat social, si l'haguessin convocada els partits no hauria funcionat.
Com s'ha percebut a Itàlia?
La manifestació de l'any passat va sorprendre els catalans, que no s'esperaven que tanta gent sortís al carrer. La cadena d'aquest any ha sorprès Itàlia i el món. Ha estat una gran demostració de força, de passió cívica, de sentiments amb seny, que ningú fora de Catalunya es podia esperar.
Per què costa d'entendre el que passa a Catalunya, a Itàlia?
Per la nostra pròpia història. La paraula nacionalisme a Itàlia es relaciona amb el feixisme i té connotacions negatives. I la paraula secessionisme la fan servir els de la Lliga Nord, un partit polític xenòfob molt de dretes que es va inventar una nació fictícia, la Padània, sense cap fonament històric, que no es pot comparar de cap manera amb Catalunya, que és indiscutiblement una nació.
La situació actual desembocarà en la independència?
El que és clar és que no es pot tornar enrere, una altra configuració de Catalunya respecte a Espanya hi ha de ser. Si serà amb forma de federació o d'independència serà el poble català el que ho decidirà. Jo espero que ho pugui decidir democràticament, com vol.
Com valora l'actitud del govern espanyol amb relació al procés d'autodeterminació?
Hi ha contradiccions dins del PP i el govern. Els uns pensen que cal donar alguna resposta i els altres, que no es pot fer cap concessió; crec que estan pensant què fer. L'argumentació del govern espanyol és molt feble: s'emparen en el marc jurídic espanyol quan es pot canviar perfectament. Però crec que la cadena humana farà moure la situació. Ara els catalans han de decidir quina és la pregunta i quins són els passos a seguir per fer la consulta. Els catalans han demostrat que poden fer aquest procés democràticament amb molta força, però amb tranquil·litat i civisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.