Política

MARTXELO OTAMENDI

DIRECTOR DEL DIARI BERRIA

“No hi ha força que pari un poble en marxa”

El responsable de Berria creu que, si no hi ha acord amb Madrid per fer la consulta, Catalunya haurà de recórrer a vies polítiques més “categòriques i resolutives”.

Quina valoració fa de l'actualitat política d'aquest últim any a Catalunya?
En aquest últim any Catalunya ha fet un pas de gegant en l'àmbit de la conscienciació sobiranista. Molt poca gent podia preveure el que ha passat, segurament perquè és la conseqüència de la confluència en el temps de diverses causes que han portat a una gran massa de catalanistes a convertir-se en una massa de sobiranistes.
Quin recorregut creu que tindran les reivindicacions que es fan des de Catalunya?
En l'àmbit legal espanyol jo crec que no té recorregut, a menys que el govern de Madrid canviï d'estratègia; és a dir, passi de l'estratègia de la negació a l'estratègia de la seducció. Però, pel que s'ha vist en aquests últims mesos, no sembla que estigui disposat a fer aquest gir estratègic. El govern espanyol buscarà la intimidació d'aquest 25% de neosobiranistes perquè, en cas que se celebri el referèndum, es quedin a casa. Però el recorregut dependrà de la voluntat dels catalans i les catalanes. No hi
ha força que pugui parar un
poble en marxa.
Vista la situació de fa un any, pensa que Catalunya està més a prop o més lluny de la independència?
És clar que està més a prop, entre altres motius per l'excel·lent feina que està fent la societat civil catalana. A la Catalunya d'avui, a causa de la inèrcia que han provocat organitzacions com l'ANC, el que deixi de pedalar caurà de la bicicleta.
Com valora la reacció del govern espanyol davant la situació política a Catalunya?
És la reacció del que no vol veure el que passa; del que, en lloc d'afrontar el problema en clau democràtica, com ho va fer el govern del Canadà i ara ho està fent el britànic, prefereix instal·lar-se en la retòrica patriòtica i casposa. No li importa el futur, només té en compte el curt termini i pensa que la seva política intimidatòria li donarà bons resultats.
Creu que se celebrarà el 2014 la consulta pel dret a decidir?
Ho veig molt difícil per culpa de l'entossudiment del govern espanyol. L'opció sobiranista, en la meva humil opinió, fa bé d'intentar esgotar totes les vies de negociació i acord amb el govern espanyol. Només així obtindrà la legitimació política i democràtica perquè, en cas que no es pugui celebrar el referèndum, pugui optar per vies polítiques més categòriques i resolutives, sempre que obtingui l'aprovació popular per tirar-ho endavant. I sembla que aquesta confirmació està garantida.
Com afecta la situació política catalana a la del País Basc?
Els partits bascoespanyols no volen saber res del que està passat a Catalunya perquè no els interessa. Com menys es parli d'aquest tema, millor per a la seva política. En canvi, em sembla que l'esquerra abertzale està seguint molt de prop el procés català, i hi dóna suport i hi busca complicitats. Pel que fa al PNB i al govern basc, considero que actuen amb una certa fredor amb el procés català. Se'ls veu incòmodes i distants. Espero i desitjo, però, que en els propers mesos el lehendakari Urkullu viatgi a Catalunya en visita oficial i transmeti a la societat catalana i els seus governants el suport, la solidaritat i l'estima dels bascos i les basques. Ningú no hauria d'oblidar a Euskal Herria que els Països Catalans són la nostra altra pàtria per molts bascos i basques, igual que Euskal Herria es “la nostra altra pàtria” per molts catalans i catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel mata trenta persones en un hospital situat en una escola

barcelona
estat francès

Millora la circulació de trens l’endemà del sabotatge ferroviari

barcelona
política

Entre la presó provisional del Suprem i l’acceleració al TC

madrid
Política

Puigdemont reitera que serà al debat d’investidura al Parlament

barcelona
política

El PSC de la demarcació tanca el curs amb una trobada municipalista

palamós
Política

Puigdemont aclareix el seu retorn en un acte de Junts a Catalunya Nord

barcelona
guerra a gaza

Reunió de mediació a Roma per a un alto el foc a la Franja

barcelona
Política

Més de 1.500 socis financen el nou local als baixos de la seu d’Òmnium

barcelona
estats units

Trump demana el vot de cristians i portadors d’armes per tornar a la Casa Blanca

barcelona