Política
LUCIO CARACCIOLO
DIRECTOR DE LA REVISTA ITALIANA “LIMES“
“Falta el líder de l'operació de secessió”
Lucio Caracciolo és el fundador i director de dues prestigioses revistes de geopolítica internacional, la italiana Limes (fundada el 1993) i l'Eurasian Review of Geopolitics Heartland (fundada el 2000). És un dels analistes de política internacional més reconeguts d'Itàlia. Es mostra crític amb els líders polítics tant catalans com espanyols. Per Caracciolo, els primers no tenen el compromís ni la força suficient per portar a bon port el procés de secessió, i els segons no són capaços d'afrontar una negociació, que considera necessària.
Com veu l'evolució dels esdeveniments en el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol?
Hi ha una situació de bloqueig que no pot durar gaire. D'una banda, el secessionisme no té una canalització política forta, com a conseqüència de les darreres eleccions, que van afeblir Artur Mas. Falta el líder de l'operació de secessió. De l'altra, el sentiment independentista és molt fort i s'està accentuant com a conseqüència de la crisi econòmica. L'última gran demostració de força, els centenars de milers de persones que es van donar la mà per fer la cadena humana de la Diada, certifica que hi ha una base independentista però sense una traducció política. No es pot pensar de repetir a Catalunya el que va passar als països bàltics. Hi falten les condicions polítiques que ho facilitin.
Creu que el moviment independentista prové de baix, del poble?
Més que de baix, ve de la història. Hi ha poques nacions al món que tinguin un sentiment nacional tan fort com té la nació catalana, però això no és suficient per convertir-se en subjecte polític.
Pensa que tenen futur les reivindicacions catalanes?
En tindran en el moment en què hi hagi actors polítics que vulguin comprometre's fins al fons amb aquesta causa i que tinguin la capacitat de negociar amb Madrid una solució pacífica. Que pot ser la d'una autonomia més forta o la d'una veritable independència. Però això significaria la fi d'Espanya. Perquè no crec que Espanya pugui existir sense Catalunya.
Què pensa de l'actitud del govern de Madrid, de negar-se a dialogar?
Ho entenc, penso que és natural que un estat no vulgui autodestruir-se. Però, com ha passat en altres països que tenien aquest tipus de tensions, el poder central ha de desbloquejar la situació d'una manera o d'una altra. O amb repressió o trobant un compromís polític. El problema és que, en aquests moments, el govern de Rajoy no sembla capaç d'afrontar una negociació amb les nacionalitats internes. Estic preocupat perquè hi ha tensions que no estan sent enfrontades. Hi ha un altre element a tenir en compte i és que en la idea catalanista originària hi ha també la Catalunya del Nord, que pertany a França. El conflicte català, com el basc, és una qüestió internacional, no només espanyola.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.