Política

CAROL WILLIAMS

PERIODISTA DE 'LOS ANGELES TIMES'

“La cadena mostra com d'involucrat està el vostre poble”

“L'administració nord-americana no té cap interès a prendre
part en el debat sobre la independència de Catalunya”

Nascut el 1881, Los Angeles Times és el quart diari més llegit dels Estats Units, amb una tirada que arriba al milió els diumenges, i supera rotatius tan distingits com ara The Washington Post. Carol Williams ha estat corresponsal per al diari i avui observa des de Los Angeles els fets més significatius d'arreu del món, incloent-hi el procés català.

Una reeixida petició en línia en suport de la independència de Catalunya va forçar la Casa Blanca, al febrer, a reconèixer la idiosincràsia catalana, però va rebutjar interferir-hi en considerar-ho un afer intern d'Espanya. Creu que els catalans poden esperar en un futur algun gest per part de Washington?
Ho dubto, ja que seria inapropiat per al president dels EUA implicar-se en una qüestió interna que afecta Espanya. L'administració nord-americana no té cap interès a prendre part en el debat sobre la independència de Catalunya.
En tot cas, segueix l'administració dels EUA el procés que té lloc a Catalunya?
La veritat és que hi ha molts altres temes que centren l'atenció de l'administració nord-americana, com ara la guerra a Síria i la difícil relació amb Rússia. A més, els EUA estan obsessionats a gestionar els seus afers domèstics. No crec que ningú a l'administració hi dediqui gaire temps.
Washington s'ha mostrat preocupat per la crisi espanyola i la independència de Catalunya tindria efectes en l'economia de l'Estat.
Washington es preocupa per l'economia de la zona euro en general i, sobretot, per l'impacte que pot tenir als EUA. L'administració no expressarà cap opinió sobre com la secessió de Catalunya pot afectar l'economia d'Espanya.
Ha seguit vostè l'evolució dels fets a Catalunya?
Vaig cobrir la manifestació de l'any passat i he cobert la cadena humana. He viatjat per Espanya i he comprovat que Barcelona és més organitzada i més pròspera. En tot cas, això ho pots veure en altres països d'Europa, on no hi ha processos d'independència.
A la seva crònica sobre la cadena humana, vostè parla de més d'un milió de persones. Esperava que tingués tant d'èxit?
Realment no. Crec que això demostra fins a quin punt la població catalana està involucrada en el procés. En tot cas, la majoria d'enquestes asseguren que els partidaris de la independència són un pèl més del 50% i no em sembla una gran marca, encara, així que dubto que Madrid permeti que el procés avanci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.