Política

La magnitud de la consulta

Els eurodiputats catalans consideren que la concreció de la data i la pregunta serà un punt clau en el procés i aposten per les eleccions, com a segona opció

Assenyalen que Europa pot veure el cas català amb “preocupació”

Últim dia de les jor­na­des acadèmiques sobre la for­mació de nous estats euro­peus, en què el cas català va cen­trar una de les dar­re­res tau­les rodo­nes, que aquesta vegada va ser pro­ta­go­nit­zada per polítics. Con­cre­ta­ment, hi van ser els euro­di­pu­tats Ramon Tre­mosa (CDC), Rai­mon Obi­ols (PSC) i Raül Romeva (ICV), i el dipu­tat Jordi Solé (ERC). D'obli­gat com­pli­ment era infor­mar de la visió euro­pea sobre el procés sobi­ra­nista obert a Cata­lu­nya. Els euro­di­pu­tats van asse­nya­lar que tot i que Brus­sel·les “pensa” en el cas català, encara no hi ha posi­ci­ons ofi­ci­als perquè, de fet, “no hi ha res con­cret”, expli­cava Romeva.

Ben dife­rent serà, però, quan el govern català fixi la data i la pre­gunta de la con­sulta, ja que el procés esde­vindrà una pro­posta for­mal. Romeva con­si­dera que la con­creció dels dos aspec­tes serà “fona­men­tal” perquè des de Cata­lu­nya es comenci a dema­nar un pro­nun­ci­a­ment euro­peu. A més, el fet d'anar per feina “ens aju­darà a fer-nos creïbles”, afe­geix l'eco­so­ci­a­lista. “Nosal­tres no pre­ve­iem cap esce­nari que no sigui una con­sulta”, expli­cava Solé. L'exem­ple més clar és el cas escocès, en què la cer­ti­fi­cació de la con­sulta ja ha sac­se­jat la Comissió Euro­pea. Per Tre­mosa, “el Regne Unit ha donat una lliçó a Espa­nya”.

Tot just ara s'ha començat a pre­pa­rar el ter­reny i els euro­di­pu­tats no hi són ali­ens. En la jor­nada d'ahir, orga­nit­zada pel Cen­tre d'Estu­dis Històrics Inter­na­ci­o­nals, van adme­tre que són els pri­mers a expli­car el procés a Europa, fent one­jar la ban­dera de la “sin­gu­la­ri­tat cata­lana”. “Hem de dei­xar molt clara la dimensió cívica del procés”, asse­nya­lava Romeva. “Ens basem en una demanda democràtica que va explo­tar el 2010, no sor­geix pas del no-res”, indi­cava Solé.

I en cas que no es pugui fer la con­sulta? Els euro­di­pu­tats es van rea­fir­mar en la importància del vot perquè sigui el ciu­tadà qui deci­deixi. Per aquest motiu, tots van apun­tar al procés d'elec­ci­ons que començarà al maig amb els comi­cis euro­peus i aca­barà el 2016 amb les elec­ci­ons esta­tals.

A aquesta segona fase es va refe­rir l'euro­di­pu­tat soci­a­lista Rai­mon Obi­ols, que es va atre­vir a donar la seva visió per­so­nal del que suc­ceirà: “No hi haurà con­sulta, ni xoc de trens, però s'impo­sarà una tendència ple­bis­citària en cada un dels pròxims pro­ces­sos elec­to­rals fins al 2016, i no només pel que fa a Cata­lu­nya, sinó també pel que fa a la dreta espa­nyola, que ha tro­bat un camí ren­di­ble per con­ti­nuar gover­nant”, indi­cava.

Europa pensa en Cata­lu­nya

Tot i que els mem­bres de la Unió Euro­pea a hores d'ara no es pro­nun­cien, Tre­mosa creu que hi haurà un punt i a part després de les elec­ci­ons euro­pees si alça el cap el procés sobi­ra­nista català. Actu­al­ment del cas català se'n parla en con­ver­ses pri­va­des. Tan­ma­teix, bona part dels euro­di­pu­tats van asse­nya­lar la “pre­o­cu­pació” que un procés d'inde­pendència pot gene­rar en el si del Con­sell Euro­peu, però “no pas per ani­mad­versió a Cata­lu­nya”, va apun­tar Romeva, sinó per “raons fun­ci­o­nals o per les reper­cus­si­ons en el si del govern”. En aquest sen­tit, Obi­ols va expli­car que el Con­sell Euro­peu està for­mat actu­al­ment per 28 estats, la qual cosa resta ope­ra­ti­vi­tat a l'òrgan. “La com­ple­xi­tat aug­men­ta­ria si hi ha més estats”, hi va afe­gir el soci­a­lista. Per Romeva, “amb una UE en crisi, Cata­lu­nya esdevé un pro­blema”. Segons aquest euro­di­pu­tat, Brus­sel·les inten­tarà que el pro­blema se solu­ci­oni inter­na­ment a par­tir del diàleg i el pacte, i en aquest sen­tit tre­ba­lla­ran perquè “res no canviï”. Una aposta “vana”, segons Romeva, que afirma: “Ho hem inten­tat durant els últims deu anys, i així els ho explico.” I hi ha més coin­cidències entre els euro­di­pu­tats, que pre­ve­uen que el procés serà “més llarg” del que espe­ren, però “serà intens”.

28
estats,
tots ells membres de la Unió Europea, formen part actualment del Consell Europeu
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.