Societat

Marc Marginedas ja és a Barcelona després de sis mesos de captiveri

El periodista d'‘El Periódico' ha aterrat a les 19.20 hores al Prat amb un avió de la Força Aèria Espanyola procedent de Turquia

El periodista d'‘El Mundo' Javier Espinosa i el fotògraf ‘freelance' Ricard Garcia Vilanova segueixen segrestats a Síria

El periodista Marc Marginedas ja és a Barcelona. Ha arribat a l'aeroport d'El Prat aquest diumenge, a un quart i cinc minuts de vuit del vespre, amb un avió de la Força Aèria Espanyola procedent de Turquia. A peu d'avió l'han rebut els seus familiars, el director d'El Periódico, Enric Hernández, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, i la delegada del govern, María de los Llanos de Luna. Marginedas ha estat alliberat aquesta matinada després d'haver estat segrestat gairebé sis mesos a Síria. El periodista ha pogut creuar la frontera entre Síria i Turquia aquest diumenge al matí, després de ser entregat a última hora de la nit pels segrestadors.

Marginedas va ser raptat el 4 de setembre per combatents gihadistes molt a prop de la ciutat de Hama, a l'oest de Síria. Havia entrat al país tres dies abans, a través de Turquia, acompanyat per opositors de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS) per informar del que en aquell moment semblava un conflicte imminent.

Durant el seu llarg captiveri ha estat canviat d'emplaçament diverses vegades. Les últimes setmanes, a causa de la intensitat dels combats que han estat lliurant les faccions rebels entre elles, aquests desplaçaments han estat molt més freqüents i en condicions molt adverses, segons ha relatat el mateix corresponsal.

Javier Espinosa i Ricard Garcia continuen segrestats

A Síria continuen segrestats el periodista del rotatiu El Mundo Javier Espinosa i el fotògraf freelance Ricard Garcia Vilanova. Van ser capturats el 16 de setembre, només 12 dies després de Marginedas, per un comando gihadista vinculat a Al-Qaida a la localitat de Tal Abyal, a la província de Raqqa. Després de dues setmanes de feina i quan intentaven abandonar el país, els periodistes van ser retinguts per membres del grup Estat Islàmic d'Iraq i Síria (ISIS), una organització radical lligada a Al-Qaida i instal·lada en territori sirià procedent de l'Iraq.

El malagueny Javier Espinosa i el català Ricard Garcia van ser capturats juntament amb quatre combatents d'Ahfad al Moustapha, una de les brigades de l'anomenat Exèrcit Sirià Lliure que, en teoria, els hi estaven donant protecció. Els quatre combatents sirians van ser alliberats dies després però no els dos periodistes.

Marginedas, veterà corresponsal de guerra

Veterà corresponsal de guerra, Marc Marginedas, de 46 anys, ja havia estat dues vegades a Síria, l'última a l'abril i la primera el febrer del 2012. Marginedas es va estrenar com a corresponsal l'any 1995 a Algèria, on va cobrir pel diari El Periódico la cruenta guerra civil entre islamistes i el règim. Posteriorment, va ocupar la corresponsalia de Moscou, on va estar fins a l'any 2002 i va cobrir la segona guerra a Txetxènia (1998-2000), amb continus viatges a la república independentista caucàsica. El 2002 va tornar a Barcelona i des d'aleshores ha estat el reporter del rotatiu del Grupo Zeta en zones de conflicte (Iraq, Darfur, Líbia).

Tota aquesta trajectòria està recollida al seu primer llibre, publicat l'any passat, Periodismo en el campo de batalla, on Marginedas hi recull els moments més transcendentals de la seva carrera i des de la seva experiència personal despullada i desmitifica la figura del corresponsal de guerra. El maig passat va quedar finalista en el 29è premi Cirilo Rodríguez per a corresponsals i enviats especials de la premsa espanyola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.