ERC fitxa Maragall per a Europa
Els republicans fan un pacte amb Nova Esquerra Catalana per anar més enllà de les eleccions europees
Les converses per incorporar també l'exdiputat i encara militant del PSC Toni Comín avancen amb bon peu
L'exconseller i exdirigent del PSC Ernest Maragall anirà com a número 2 de la llista electoral d'ERC a les europees. Els republicans van anunciar ahir al vespre un acord de col·laboració amb Nova Esquerra Catalana, una escissió del PSC, per presentar-se junts als comicis d'aquest mes de maig i enfortir el suport polític a la consulta. El moviment és simbòlicament transcendent tant per a la història com per al futur del socialisme català. Primer, perquè un dels membres més destacats dels sectors crítics del PSC –tot i que ja està fora del partit– fitxa per ERC, un partit nítidament independentista. I segon, perquè la vocació de convertir-se en majoritari d'Oriol Junqueras eixampla la base ideològica i cedeix protagonisme a veus provinents de tradicions externes al rovell de l'ou d'ERC.
ERC va avalar un acord polític amb la Nova Esquerra Catalana, liderada per un veterà de la política com Maragall. La primera concreció és incloure en la llista electoral liderada pel filòsof Josep-Maria Terricabras el germà de Pasqual Maragall i, en posicions més endarrerides, dirigents de NECat. Aquest partit, creat al desembre de 2012, passarà així per primer cop per les urnes. Però la idea és anar més enllà. Segons ERC, “cal ampliar el consens des de l'esquerra en favor de la justícia social i el dret a decidir”. NECat volia firmar un acord “a mitjà i llarg termini” pensant també en les municipals del maig de 2015 i en unes anticipades a Catalunya. Els de Maragall, que ja no és el president de NECat, havien mantingut converses fins ara amb Iniciativa per Catalunya. S'entén que l'acord amb ERC tancaria la porta a un altre acord amb els ecosocialistes.
Toni Comín, també?
ERC també va confirmar les converses per incorporar a la llista de les europees l'exdiputat socialista Toni Comín, fundador de l'associació Socialisme, Catalunya i Llibertat. L'exdirigent de Ciutadans pel Canvi, que té un perfil sobiranista, s'ha anat situant en els últims mesos lluny de l'òrbita del PSC de Pere Navarro, tot i que no s'ha declarat mai independentista. Actualment encara és militant socialista.
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va mostrar ahir, fins i tot abans de fer-se públic el cas d'Ernest Maragall, la seva indignació amb ERC. Va acusar Junqueras de tenir una “obsessió malaltissa” i de “mala pràctica política” pels reiterats intents de fitxar dirigents crítics com Montserrat Tura, Antoni Castells o Comín i exdirigents com Maragall. ERC vol mostrar-se públicament com una pista d'aterratge per als sectors crítics del PSC. Hi ha, segons va dir Junqueras a Rac1 al matí, un “punt natural de trobada” entre militants del PSC i ERC. Tanmateix Navarro va replicar que “no ha de venir ningú a explicar què és
el PSC” i va reivindicar l'aposta “catalanista, federal i d'esquerres” del partit. “És curiós que hi hagi dirigents polítics que es dediquin a buscar persones d'altres partits i no a solucionar problemes dels catalans”, va protestar.
El corrent Avancem, un dels sectors més cobejats dels crítics del PSC, ha participat en actes d' ERC i d'ICV-EUiA. A la primavera està previst un acte conjunt entre Avancem i ERC a l'àrea metropolitana de Barcelona. Navarro ja va advertir-los ahir: “Els membres del nostre partit no participen en actes d'altres partits.”
Quants vots necessita per sortir?
Maragall tindrà molt difícil aconseguir l'acta d'eurodiputat. ERC necessitaria uns resultats excel·lents per poder sumar dos eurodiputats. A les últimes eleccions europees, el 2009, amb una participació baixíssima del 37%, el segon eurodiputat va necessitar un mínim de 580.000 vots, que és el que van obtenir IU i ICV-EUiA. Cal tenir en compte que a les europees la circumscripció electoral és única per a tot l'Estat. ERC, que es presenta en solitari, necessitaria millorar, i molt, el resultat que va obtenir a les últimes catalanes. El 2012, amb una participació rècord del 67%,ERC va sumar 498.000 vots, el seu millor resultat de la història. Al 2009, ERC, amb Junqueras de cap de llista, es va quedar en 180.000 vots, molt lluny d'obtenir dos escons.