Educació

educació

De l'aula del Petit Plançó, d'Olot, al ple de l'Ajuntament

Els alumnes hi contrasten el funcionament per entendre les estructures democràtiques

Ja han assistit a dues sessions

A l'escola Petit Plançó, d'Olot, funcionen amb un model cooperativista. Els alumnes, als grups respectius, decideixen per votació els temes que els seus representants –tres per grup– duen a l'assemblea de la cooperativa Lluís Companys, on es debaten i voten. En una de les reunions, va sortir la proposta d'assistir als plens de l'Ajuntament d'Olot.

I és que el funcionament de la corporació municipal és similar al de la cooperativa, i volien conèixer-lo i entendre les estructures democràtiques per formar ciutadans democràtics. Precisament aquest és un dels objectius de la cooperativa. Al primer ple que van assistir, hi va anar tot el consell rector. Ara, però, han decidit que hi vagin només la junta rectora i els vocals de quart d'ESO, que són els que traslladen els detalls del ple als seus companys. De fet, el ple i la cooperativa ja comparteixen aspectes similars en els ordenaments interns respectius. Tots dos tenen un ordre del dia amb els temes que hi arriben de la junta de portaveus –amb representants dels grups amb membres electes–, en el primer cas, i de la votació de temes a cada grup, en el segon. L'alcalde i la presidenta de la cooperativa presideixen les assemblees; cada grup té un nombre determinat de regidors i, al Petit Plançó, cada grup té tres representants a l'assemblea i les decisions es prenen per votació.

Dels plens als quals han assistit, en destaquen que s'hagi articulat un sistema perquè els joves que fan bretolades puguin canviar les multes per treballs per a la comunitat.

Un llenguatge enrevessat

El llenguatge administratiu que s'utilitza als plens és l'aspecte que més ha xocat als alumnes, ja que, a part de dificultar la comprensió d'alguns aspectes, fa les sessions una mica carregoses. Tot i això, asseguren que ser als plens els ha servit per millorar alguns aspectes del seu funcionament cooperatiu. A part, tots manifesten que està molt bé assabentar-se de què fa l'Ajuntament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.