Mas lamenta que PP i PSOE es posin d'acord per impedir la consulta
El president de la Generalitat emplaça els grans partits espanyols a iniciar un diàleg “entre iguals” amb Catalunya
Convida socialistes i populars a trobar una manera perquè el poble català es pugui expressar a les urnes
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lamentat aquest dilluns que PP i PSOE es posin d'acord per “impedir que el poble de Catalunya pugui anar a votar” el proper 9 de novembre. Mas s'ha referit així a les declaracions del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que aquest cap de setmana va estendre la mà al futur líder socialista per mantenir el consens contra la consulta sobiranista.
En la cloenda de l'acte de commemoració del 10è aniversari del el Grup de Treball Estable de Religions (GTER), el president ha lamentat que l'actitud dels dos principals partits espanyols sigui la d'oposició absoluta al procés democràtic iniciat per la societat catalana. Així, ha imaginat en veu alta que, enlloc de l'oferiment de Rajoy per continuar bloquejant la consulta, el president espanyol hagués proposat al líder del PSOE posar-se d'acord per permetre que els catalans poguessin “decidir el seu futur a les urnes”.
“Imagineu que des d'un esperit de consens i de consciència democràtica hagués estat al revés. Que el president espanyol s'hagués adreçat al líder del PSOE per dir-li com junts, entre iguals, podem trobar una manera perquè el poble català s'expressi a les urnes”, ha descrit.
I és que al seu parer, la principal aspiració política de Catalunya és “poder parlar d'igual a igual amb l'Estat”. “Es tracta de fer alguna cosa junts per facilitar que, entre iguals, es puguin resoldre els conflictes que s'originen en qualsevol societat”, ha indicat.
Mas ha posat com a exemple les aportacions que ha fet el Grup de Treball Estable de Religions (GTER) durant els darrers 10 anys per enumerar algunes necessitats actuals del país. En primer lloc, la “maduresa” que representa impulsar un projecte sense esperar que algú altre el faci per tu. Segons ell, la “pedagogia de l'acció” és important per entendre que cal posar en marxa les idees, “fer”, i col·laborar amb la resta de la societat, “fer junts”.
Per últim, ha lloat la capacitat de “consens” que han tingut les diferents religions que han col·laborat en el marc del GTER. El president Mas ha subratllat que els membres del GTER han demostrat “habilitats superiors” a les dels polítics a l'hora de posar-se d'acord en temes rellevants. En to irònic, ha afegit que si la convocatòria de la consulta estigués en mans d'aquest grup interreligiós “probablement s'haurien resolt moltes coses”.
De fet, ha considerat que l'experiència de diàleg i col·laboració interreligiosa que suposa el GTER és “una bona contribució de Catalunya al conjunt de la humanitat”. Una contribució “modesta” però digna d'un país “amant de la pau”, ha valorat.
Durant aquests 10 anys el GTER ha servit com a punt de confluència de les diferents religions presents a Catalunya. Catòlics (Església Catòlica de Barcelona), jueus (Comunitat Israelita de Barcelona), musulmans Consell Islàmic Cultural de Catalunya), protestants (Consell Evangèlic de Catalunya) i ortodoxos (Arxiprestat del Patriarcat de Sèrbia), formen el GTER en representació de les religions més “arrelades” a Catalunya. La resta de religions també són “benvingudes” a l'experiència del GTER i l'auditori del Palau de la Generalitat n'ha estat un exemple amb la presència aquest dilluns de desenes de representants de diferents confessions.