Política

ICV i la CUP veuen interès partidista de Mas

Herrera proposa col·legis tancats i que els vots siguin denúncies a l'Estat

Arrufat no dóna per mort el 9-N

“Això ja no és la consulta i l'acord que teníem ja no existeix.” Amb aquestes paraules el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, es despenjava de la solució del govern pel 9-N i explicitava el trencament de la unitat política. Segons ell, no hi ha unitat perquè la proposta no és la consulta, i no a la inversa, i juntament amb el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, van lamentar el tacticisme de CiU i del president Artur Mas i van posar en dubte que s'hagi “pogut o volgut” tirar endavant amb la consulta prevista. Herrera va mostrar-se decebut perquè considera que tot plegat és una estratègia per arribar a l'autèntic objectiu de CiU: unes plebiscitàries que permetin salvar tant el partit com el president. La formació d'Herrera no accepta un procés “succedani ni substitutiu” i proposa una alternativa pròpia pel 9-N. Una manifestació ciutadana que consistiria a anar als col·legis tancats i que els vots serveixin per denunciar la vulneració d'un dret fonamental com és el vot i que l'Estat i el PP no permeten. Per Herrera, amb l'anunci d'ahir, Mas engegava el seu primer acte de precampanya.

Qui es resisteix a donar per perduda la unitat i per morta la consulta és la CUP. El diputat Quim Arrufat va donar una setmana de marge per retornar al punt de partida acordat. Va reprotxar a Mas que vulgui fer “una consulta partidista” encapçalada per ell mateix, i va posar en dubte que el govern vulgui fer el referèndum “alternatiu”. Va admetre que la CUP “se sent enganyada per múltiples bandes” i va assegurar que ni haurà llista unitària ni ells hi seran. Sobretot perquè la formació opta per la DUI i no creu que tret d'ERC els altres partits l'assumeixin. La CUP ha presentat un llistat d'onze garanties per garantir la consulta.

LES FRASES

Mas devalua la consulta. I depèn de com es facin les coses es cremarà la consulta durant deu anys
Joan Herrera
coordinador nacional d'icv
Aquesta proposta respon als interessos particulars d'un president que veiem més acabat que mai
Joan Josep Nuet
coordinador general d'EUiA
Si el govern és l'únic al capdavant, hi ha el risc que es transformi en un acte d'heroisme, electoral i partidista
Quim Arrufat
diputat de la cup
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.