Comunicació

Els informalius / Una tempesta a Logronyo, la vaga del metro a Madrid o l'actualitat de la Roja manen a Espanya per davant de la sentència de l'Estatut

Nosaltres aquí a Catalunya pendents de l'Estatut, i ells allà pendents de la vaga de metro i de La Roja

Dilluns al vespre va sortir la sentència de l'Estatut. D'entrada, desconcert informatiu intentant saber fins on havia arribat el carpaccio. Un cop vam començar a tenir-ho més o menys clar, visita obligada als informatius de Madrit (no ciutat sinó concepte). I realment va valer la pena perquè va ser la primera topada amb la realitat més real. Nosaltres aquí pendents de l'Estatut i ells allà pendents de la vaga de metro i de La Roja. Bé, i alguns d'una tempesta del dia anterior a Logronyo.

Efectivament, tal i com veu a la FOTO 1, la Sexta va obrir el seu informatiu de les 20 hores amb aquesta apassionant noticia. I ara vostè dirà: “però, com pot ser que en una jornada com aquesta, la primera noticia de la cadena més “federalista” sigui aquesta?”. Bé, si es fixa bé en les lletres blanques escrites a la part inferior sobre fons lila s'adonarà de que estem davant d'un missatge en clau. Van fer veure que era més important quatre gotes a Logronyo que l'Estatut, però van escriure aquesta frase com una les metàfores que descriuen millor el final del procés estatutari.

Per cert, que en aquest informatiu van dedicar a la sentència 1 minut 52 segons, a la vaga de metro de Madrid 3 minuts 12 segons i 2 minuts 3 segons a una plaga de mosquits a Isla Mayor. Interessant proporció, no troba?

Tele 5 va optar per qualificar les reaccions hagudes a Catalunya de “soroll” i va oferir-nos un bonic vídeo on vam poder fruir d'una pregunta retòrica: “si el català ja no és la llengua preferent, què passarà amb els comerciants multats per retolar només en castellà?”. Curiosament era el mateix neguit que va tenir l'ABC a la seva portada de l'endemà. Potser formar part de la mateix empresa provoca allò que se'n diuen “sinergies” ideològiques.

A Antena 3, Matías va dir-nos en el seu editorialet inicial que “la sentència avala en la seva major part els articles que composen l'Estatut, però cal baixar a veure el detall”. Cuatro no va fer informatiu perquè donava un partit del Mundial, per tant vam anar a la seva cadena de noticies, CNN+. I Gabilondo no va decebre. Sí, ja se que el seu no és un programa estrictament informatiu i que es permet incloure-hi reflexió. I també és cert que quan va emetre'l ja havien passat un parell d'hores llargues des que havíem sabut la noticia, mentre que la Sexta, per exemple, va haver de treballar sense gaire marge, però amb l'ajut d'Esther Vera des de BCN (FOTO 2) va analitzar, va explicar i va donar les claus de com havia caigut la sentència a la societat catalana.

Tampoc va decebre TV1, que ja als titulars va connectar amb l'exterior del tribunal i amb la roda de premsa de Soraya Sáenz de Santamaría i va passar talls del President Montilla i de la vicepresidenta De la Vega. Després va oferir-nos un bloc de 17 minuts 15 segons on van tocar el tema des de tots els punts de vista possibles.

Però aquesta setmana també hem tingut l'habitual ració del cas Rafita, que torna cíclicament. Ens deia Matías a Antena 3 que “El Rafita, un dels assassins de Sandra Palo, ja és un home lliure. Ha complert amb la justícia amb 4 anys d'internament i tres de llibertat vigilada. Els seus antecedents penals quedaran esborrats”. I, au, vídeo amb imatges d'arxiu del tal Rafita sortint d'un jutjat i un àudio que ens deia que l'assassí ja és lliure i on se'ns recordava que mentre estava en llibertat vigilada va cometre robatoris. I quan ja havien aconseguit alterar-nos convenientment contra ell, patapam!!!, la mare (FOTO 3). Un cop més van treure'ns la pobra mare, una dona destrossada a la que els mitjans usen per animar campanyes destinades a endurir la llei del menor. Ja hem parlat aquí algun altre cop d'ella. Una mare no pot superar mai l'assassinat d'una filla, però tot és més difícil encara si periòdicament et passegen pels platós ensenyant-te imatges de l'assassí de la teva filla i burxant-te perquè demanis que el pengin a la plaça major. I el més terrible és que ella creu que tot això ho fan per ajudar-la.

La FOTO 4 és la prova de que 2+2, als informatius sempre sumen 4. Tele 5 va fer dilluns una peça sobre les fotos de Jesús Vázquez a Interviu. Lògic, és un presentador de la casa. Però La Sexta, cadena amb la que es troben sovint als jutjats, va i li dedica un titular i frases com “ha estat la sensació als quioscs”. Per què? L'entrevista que acompanyava les fotos estava signada per Mamen Mendizábal, presentadora del informatiu de La Sexta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.