Comunicació

Els informalius

Quina és la cadena que perpetra uns informatius més sensacionalistes? M'ha dit Tele 5? Potser m'ha dit Antena 3? No l'ha encertada.

I per celebrar que aquesta humil secció diu adéu amb la maneta per sempre més, avui examen sorpresa. Quina creu vostè que és la cadena que perpetra uns informatius més sensacionalistes? M'ha dit Tele 5? Potser m'ha dit Antena 3? Bé, doncs sento dir-li que no l'ha encertada.

Segons un estudi de Teleespectadors Associats de Catalunya (TAC), la victòria és per a la cadena Cuatro. El 35% de les seves noticies, bàsicament les d'esports, cauen en el sensacionalisme... almenys durant el període de l'estudi, que va ser la setmana del 15 al 21 de març. I al segon lloc, què? Doncs hi trobem La Sexta, amb un 25%. Si entrem a l'apartat de “noticies frívoles”, aquí guanya Antena 3, amb un 21% del total, seguida per La Sexta, amb un 19%. I als 40 principals del succés, aquí sí, triomfa Tele 5, amb un 31% de les notícies dedicades al tema, seguida d'Antena 3, amb el 21%. Bé, més d'una quarta part tampoc no és tant.

Notícia: a l'estiu fa calor

L'estudi, lamentablement, no dedica un apartat a estudiar l'estona (molta) que les cadenes dediquen a parlar de si fa fred (a l'hivern) o fa calor (a l'estiu). Ja ha quedat escrit altres vegades que han convertit en notícia una cosa que passa cada any des de fa mooolts milions de mil·lennis: que a l'hivern fa fred i a l'estiu fa calor. I que dediquen un generós espai diari a dir-nos-ho a base de fer allò tan bonic de connectar amb diversos llocs per explicar-nos el mateix.

Ara toca calor i per aquest motiu cada dia sens falta (i quan dic cada dia, és que és cada dia, inclosos festius) hi ha la connexió amb Sevilla, amb una platja valenciana i amb un poble de l'interior perquè una persona darrere l'altra ens repeteixi que fa molta calor (a Sevilla i al poble de l'interior) o ens digui que a la platja s'hi està molt bé perquè “carregues piles i desconnectes” (a la vila valenciana).

Però quedem-nos al poble de l'interior. Segon examen sorpresa del dia: quants pobles d'interior creu vostè que hi ha a Espanya? Doncs bé, dilluns passat TVE-1 va connectar amb Toledo, tal com queda demostrat a la FOTO 1. Però és que també van connectar amb Toledo Tele 5, Antena 3, La Sexta i Cuatro!!! De fet, hauria estat més fàcil i ràpid dir les cadenes que no van connectar amb Toledo perquè van ser exactament zero. Casualitats.

Però, a l'estiu, els informatius no només viuen de la calor. També són notícia les tempestes que també es produeixen des de fa milions de mil·lennis. I quan plou, llavors connecten amb pobres reporters xops que des de Sevilla ens diuen que plou “i ha refrescat”; que des de la platja ens diuen que plou, que les terrasses estan buides “i ha refrescat” i que des d'un poble de l'interior ens diuen, com a la FOTO 2, que plou “i ha refrescat”. Apassionant.

I ara voldria compartit amb vostè una gran alegria. Ja sap que els controladors estan molt estressats (i les controladores molt estressades) i que quan ho estan se'n van a veure un parent metge perquè els signi la baixa.

Doncs la bona notícia és que no sempre estan estressats (i estressades). Aquesta setmana hem pogut escoltar les converses entre els controladors i el comandant de l'avió de la selecció espanyola de futbol just al moment en què aterrava a l'aeroport de Barajas tornant de Sud-àfrica. A la FOTO 3 té un exemple sen-sa-ci-o-nal. Però per si l'interessa, li transcric dos comentaris més expressats per altres controladors (i controladora): “Transmeti als jugadors les nostres felicitacions, digui'ls que n'estem molt orgullosos i doni'ls les gràcies perquè ens han fet molt feliços. ¡Que viva España!”, “Des de Barajas felicitem tota la selecció, i fins i tot estic nerviosa”. És clar, l'estrès ja ho té, això.

I res millor per acabar que parlar d'un personatge que no saps mai si és més populista que patètic o viceversa. És el de la FOTO 4. El iniciats (i també les iniciades) en el tema saben la nostra profunda estima i, sobretot, respecte.

Com va dir el president José Montilla, competir amb ell en nacionalisme és impossible perquè no hi ha dubte que ens guanya de llarg, però aquesta setmana ens ha demostrat que també ens supera a l'hora de faltar-se al respecte.

La seva fal·lera per sortir als mitjans al preu que sigui l'ha convertit en un personatge del Sálvame que ha aconseguit obrir, per exemple, l'informatiu de Tele 5 de dilluns (migdia i vespre). Però no per cap idea, ni tampoc per cap proposta, ni tampoc per cap projecte. Per algú que es dedica a la política, realment és un èxit in-su-pe-ra-ble del gran Pepito Bono.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia