L'Escola d'Art de Tortosa reforça la restauració de béns culturals amb nous tallers i estudis universitaris

L'exposició «MatèriaIdentitat» repassa quinze anys de recuperació del patrimoni

El president de la Diputació, Josep Poblet, va destacar ahir al vespre la importància del nou postgrau que han implantat aquest curs a Tortosa amb la Fundació URV, ja que «l'Escola d'Art esdevé per primer cop un centre de formació universitària». En la mateixa línia, la vicerectora de política docent de la URV, Mercè Gisbert, va destacar que els nous estudis de postgrau serveixen per continuar la col·laboració entre la universitat i el món local, per fomentar la conservació i la gestió del patrimoni i dels béns culturals. «És fonamental guanyar nous espais de formació sobre el patrimoni, i també anar fent activitats d'especialització vinculades al campus de la URV a les Terres de l'Ebre», va afegir-hi. Gisbert també va valorar que la primera edició del curs de postgrau en conservació del patrimoni cultural ha estat un èxit, tenint en compte que Tortosa no és ni Tarragona ni Barcelona. Així, la directora de l'EAD de Tortosa, Carme Clemente, va precisar que enguany s'hi han inscrit un total de tretze alumnes, la majoria ebrencs però també de la zona de Barcelona. De fet, la previsió de la Diputació de Tarragona és que la situació territorial de l'EAD de Tortosa permetrà captar alumnes i enllaçar nous públics de Catalunya, el País Valencià i Aragó. Segons Poblet, la implantació del nou postgrau a Tortosa és «una autèntica oportunitat» per als alumnes i per a la ciutat, ja que el curs disposa de professors molt especialitzats procedents de diferents àmbits i d'institucions capdavanteres en la conservació del patrimoni. El postgrau està obert a llicenciats en belles arts, humanitats, història de l'art, arquitectura i arquitectura tècnica, però també a titulats en escoles superiors, cicles formatius i professionals de la conservació i la restauració.

La santa de Bellmunt

GUSTAU MORENO

Un dels treballs més recents del taller de l'EAD de Tortosa és la recuperació de dos tapissos del pintor local Antoni Cerveto. Però també acaba de restaurar una escultura policromada de santa Bàrbara, del poble de Bellmunt del Priorat, que demà, 4 de desembre, celebrarà la tradicional processó en honor de la seua patrona, fent espetegar trons i coets al seu voltant. De fet, el mal estat de la imatge era pels moviments i les vibracions exteriors tan fortes que sofria durant les processons. En total, l'EAD té ara quatre tallers, destinats a la restauració d'obra pictòrica, obra escultòrica, material documental i obra gràfica, i material etnològic, arqueològic i científic. Així, ha esdevingut un centre de prestigi i solvència acreditada en la restauració de béns culturals, i ja ha col·laborat amb ajuntaments com ara els de Tortosa, la Sénia, Xerta i Vinebre; la Delegació del Govern a l'Ebre; el convent de Santa Clara; el seminari diocesà; les confraries de Setmana Santa de Tortosa i de Reus, el museu municipal del Perelló, i el Museu de Ceràmica Popular de l'Ametlla de Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.