Cultura

Jaques Morelenbaum obre el Palau Jazz XXI

A l'hora d'escollir un referent absolut no dubta a triar la figura d'António Carlos Jobim

Tot i portar més de quaranta anys de carrera, Jaques Morelenbaum és un músic encara per descobrir. Aquesta nit, però, l'ocasió es vesteix de privilegi amb el concert que oferirà al Petit Palau com a actuació inaugural de la segona edició del Palau Jazz XXI. Serà el seu únic concert a tot l'Estat i l'últim d'una gira europea que l'ha portat a Portugal, França, Alemanya i Itàlia, en una tournée en la qual es presenta com a líder del Cello Samba Trio, la seva proposta més personal, en companyia del guitarrista Lula Galvão i el baterista Rafael Barata.

"Crec que ja ha arribat el moment de mostrar el veritable Jaques Morelenbaum, i la millor manera és una formació bàsica i essencial com aquest trio", comenta el músic tot just arribat de Munic, on, a més d'actuar, revela haver tingut una trobada amb el director del segell ECM, Manfred Eicher, que podria ser el principi per a la materialització en disc del seu projecte de trio.

Aquest projecte, segons detalla, "està basat en la meva música de capçalera i és un recorregut per les meves sambes predilectes, des de Jacob do Bandolin fins a Tom Jobim, Caetano Veloso, Egberto Gismonti i alguna signada per mi mateix".

De Jobim a Veloso

Precisament Jobim, Veloso, Gismonti , Gal Costa i molts altres grans noms de la música popular brasilera han estat el principal suport de Morelenbaum al llarg de la seva prolífica i versàtil trajectòria. Arranjador i violoncel·lista de tots ells, però també col·laborador de músics i grups tan dispars com Ryuychy Sakamoto i Presuntos Implicados, el músic considera que aquesta varietat li ha concedit una percepció musical d'amples horitzons i lliure de prejudicis. "Visc la música com una joguina amb la qual he comprovat que si no hi ha diversió no hi ha plaer", comenta.

A l'hora d'escollir un referent absolut no dubta a triar la figura d'António Carlos Jobim. "Treballar deu anys amb ell va ser un mestratge, tant musical com de vida, que ningú més em podrà donar", assegura. En el camp del seu instrument, i centrant-se en els dos grans cellistes del segle XX, prefereix no mullar-se entre Pau Casals i el recent desaparegut Rostropóvitx, tot i que reconeix que ell va ser alumne d'una deixeble del músic del Vendrell, de qui parla "amb la mateixa admiració i respecte que segueix tenint arreu del món com un dels més grans de l'instrument".

En l'actualitat Jaques Morelenbaum està preparant un nou projecte amb el músic cubà instal·lat a Barcelona Omar Sosa i la NDR Big Band.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.