Cultura

La nit més curta de l'any

El foc, la nit, la màgia i la coca són alguns elements que caracteritzen aquesta tradicional festa, que obre el tret de sortida a l'estiu

La nit de Sant Joan és el dia en què les civilitzacions antigues celebraven el solstici d'estiu. És el moment en què el Sol es troba en el punt més alt i hi ha més hores de llum, per tant, la nit és la més curta de l'any. La festa del Solstici d'estiu va ser cristianitzada i associada a Sant Joan fins als nostres dies, en què cada població del país celebra la revetlla de Sant Joan seguint tradicions diverses.

El foc, la nit, la màgia i la coca són alguns elements que caracteritzen aquesta tradicional festa, que obre el tret de sortida a l'estiu. I aquesta festa d'inauguració, per a alguns de les vacances més llargues de l'any, es fa amb la revetlla o berbena.

El nom de berbena, segons el Costumari Català, vindria dels romans que recollien durant aquesta nit una herba que creien que portava bona sort, el gram negre, al qual anomenaven "verbena".

Propostes arreu
Arreu de Catalunya i dels Països Catalans la revetlla de Sant Joan és nit de festa, de reunió familiar i amb els amics, de ball, de fogueres, de petards i coets. Una nit màgica per alguns, que creuen que en la foscor surten les bruixes i altres éssers llegendaris. Una nit curta, en què la festa s'allarga fins a despertar el dia, moment que alguns aprofiten per banyar-se al mar.

Tradicions i festes populars que se celebren en diverses poblacions, cadascuna seguint un ritus particular, des de la baixada de les falles i la flama del Canigó al Pirineu, els cavalls a Ciutadella, les fogueres d'Alacant i una llarga llista de propostes, que des de l'AVUI.CAT us facilitem a través dels Enllaços Externs que us portaran a diferents web d'arreu del país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CINEMA

L’In-Edit portarà films sobre Blur, Die Antwoord, The Black Keys i Brian Jones

BARCELONA
ARTS ESCÈNIQUES

Arrenca l’Escena Geminal amb una jornada de vi, música i dansa a l’Alt Camp

ALCOVER
ARTS ESCÈNIQUES

Temporada Alta avança deu espectacles nous i anuncia les vuit subseus

GIRONA
TEATRE

La companyia gironina El Salón de los Invisibles portarà l’obra ‘Popol Vuh’ a Chiapas

Girona
música

Motis farà esclatar el febrer xilè a Porta Ferrada

sant feliu de guíxols
Guillem Albà
Artista escènic. Debuta avui al Grec, de semidramàtic, a ‘Tota questa por que tinc ara’

“Hem actuat abans a la Xina que a Martorell”

Barcelona
Música

Biel Martí, des del país de les flors

barcelona
DANSA POPULAR

El Franquesa estrena una coreografia sobre Joan Miró

BARCELONA
homenatge

Commemoració del centenari de la mort d’Àngel Guimerà

Barcelona