Cultura

Acord entre els bisbes de Lleida i Barbastre per a l'entrega de les obres en litigi del Diocesà

L'administrador apostòlic de Lleida, Xavier Salinas, i el bisbe de Barbastre-Montsó, Alfonso Milián, han acordat el protocol per a l'entrega a l'Aragó de les 113 peces d'art en litigi que hi ha actualment al Museu Diocesà i Comarcal de Lleida.

Tots dos van pactar-ho durant una reunió ahir a Madrid amb el nunci del Vaticà a Espanya, Manuel Monteiro de Castro, segons han confirmat avui des del bisbat de Lleida. A més, De Castro serà a partir d'ara l'únic interlocutor sobre aquest cas. Les mateixes fonts del bisbat asseguren que la reunió va ser un "pacte de bones intencions".

L'última paraula, la Generalitat
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha assegurat que "no hi ha cap risc" que les obres puguin anar a l'Aragó. Ros s'ha mostrat tranquil perquè "les obres estan protegides" pel fet d'estar dipositades al consorci del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal i perquè estan catalogades per la llei de patrimoni de la Generalitat.

Per Ros, Lleida té la propietat "'moral" de les 113 obres, però aspira al reconeixement "legal" de la propietat "que creiem que tenim".

Ara fa un mes el Ple del Parlament de Catalunya va aprovar una moció que reclama que les obres d'art en litigi "es conservin i s'exposin al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal" i que "no es permeti la disgregació de la col·lecció". Aquesta moció, que reconeix "explícitament" la "unitat de la col·lecció", va ser aprovada pels grups que donen suport al govern, CiU i el PPC, i només amb el vot en contra del grup mixt.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, va demanar fa tres setmanes a l'alta jerarquia eclesiàstica "racionalitat" i que tendís a "rebaixar el conflicte" entre la diòcesi de Lleida i la de Barbastre-Montsó. Tresserras va assegurar que el tribunal de la Rota –que va fixar la devolució de les obres–"no s'ha pres la molèstia de mirar la documentació" aportada per justificar que les peces es quedin a Catalunya, i considera que hi ha "interessos" perquè aquest conflicte estigui viu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.