Cultura

El Tribunal de la Rota tampoc es mulla en el litigi per les obres del bisbat de Lleida reclamades per l'Aragó

El Vaticà ha comunicat per via telefònica al Bisbat de Lleida que el Tribunal de la Rota ha emès un decret en què rebutja la proposta del bisbat de Lleida d'analitzar les proves aportades per acreditar la propietat de les 113 obres d'art que reclama l'Aragó.

D'aquesta forma, el Tribunal de la Rota rebutja obrir un procés judicial per determinar la propietat de les peces d'art en litigi. Aquest decret, que té un caràcter administratiu i no judicial, s'emet just després que l'Associació d'Amics del Museu de Lleida presentés una demanda civil davant dels jutjats de Lleida perquè els jutges determinin la propietat dels bens en litigi del Museu de Lleida.

Ara fa un any, el Tribunal Suprem de la Signatura Apostòlica ja va rebutjar entrar a jutjar el cas. Ara l'arquebisbe de Lleida, Xavier Salinas, estudiarà amb els seus col·laboradors la situació creada per aquesta decisió, que posa fi a la via canònica. Salinas ha reiterat el seu oferiment a arribar a un acord amb l'Arquebisbe de Barbastre-Monzó, en el marc del Decret de la Congregació per als arquebisbes del 8 de setembre del 2008.

Propietat del Museu de Lleida
Per la seva banda, la presidenta de l'Associació d'Amics del Museu Diocesà de Lleida, Núria Oliva, ha assegurat que l'Arquebisbe de Lleida posseeix documents que demostren que les obres d'art en litigi són propietat del museu de Lleida i que el Tribunal de la Rota "no els ha tingut en compte".

L'associació, creada fa quatre anys, va presentar el divendres 9 de maig un recurs civil. Al seu entendre, les 113 obres s'haurien de quedar al Museu Diocesà de Lleida, excepte les 20 que estan en dipòsit i de les quals no es té constància de la titularitat. La Conselleria de Cultura de la Generalitat ha rebutjat fer declaracions al·legant que, després de la decisió del Tribunal eclesiàstic, haurà de pronunciar-se un Tribunal civil, i que les obres es seguiran expossant al Museu Diocesà de Lleida amb tota normalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.