Cultura

La nit més europea dels Oscar

Nit de sabor europeu en la 80a entrega dels Oscar. Tot i que No es país para viejos ha aconseguit quatre dels vuit premis als quals aspirava, els germans Coen han estat dels pocs nord-americans que han triomfat amb guardons destacats. Quatre actors europeus –Javier Bardem, la francesa Marion Cotillard, la britànica Tilda Swinton i l'irlandès Daniel Day-Lewis– han acaparat els premis a les millors interpretacions. Set estatuetes més han anat a parar a mans europees, inclosa la de la millor pel·lícula de parla no anglesa, que ha estat per a l'austríaca Die Fälscher, que s'estrenarà d'aquí a uns dies a Catalunya amb el títol Los falsificadores.

No es país para viejos
, amb vuit nominacions, ha aconseguit el premi de Javier Bardem com a actor de repartiment, els dos dels germans Coen –pel seu guió adaptat de la novel·la homònima de Cormac McCarthy i per la direcció– i el de millor pel·lícula.

En rebre l'estatueta, l'actor Javier Bardem ha fet un discurs d'agraïment en anglès i en castellà i ha dedicat el premi als seus avis –els actors Rafael Bardem i Matilde Muñoz Sampedro, pares de Pilar Bardem–, "a Espanya" i "als còmics espanyols".

De les dues grans rivals de No es país para viejos, Expiación només ha aconseguit el premi a la millor banda sonora original, que també ha estat per a un europeu: el compositor italià Dario Marianelli. I Pozos de ambición ha aconseguit ser reconeguda pel seu protagonista, Daniel Day-Lewis, i per la millor fotografia.

Els premis per a les actrius han estat dues de les sorpreses de la nit. En la categoria de protagonista, la francesa Marion Cotillard ha passat per davant de la favorita, Julie Christie. Cotillard ha estat escollida per la seva interpretació d'Édith Piaf a La vida en rosa, treball pel qual també ha rebut el Bafta britànic i el César francès.

I Tilda Swinton ha estat premiada com a actriu de repartiment per Michael Clyton, protagonitzada per George Clooney, que també estava nominat en la categoria d'actor principal. Swinton ha desbancat Cate Blanchett (nominada per I'm not there), que també estava nominada com a protagonista per Elizabeth: la edad de oro i tampoc no ha estat guardonada.

L'altra triomfadora de la nit, tot i que amb premis tècnics, ha estat El ultimátum de Bourne, que ha obtingut les tres estatuetes per a les quals estava nominada: la del millor muntatge i els dos premis de so.

Soldats des de l'Iraq presentant un premi
Un dels cops d'efecte de la nit, en una cerimònia molt més sòbria i més ràpida que en anys anteriors, ha estat la fórmula escollida per presentar els nominats i el premiat de la categoria de documental curt: soldats nord-americans a l'Iraq s'han encarregat d'aquesta tasca des de la seva destinació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.