Cultura

Polítics i personalitats catalanes destaquen el compromís de Benet amb Catalunya

Reaccions a la mort de Josep Benet

El president de la Generalitat, José Montilla, ha destacat de Josep Benet "la feina que va fer en defensa de molts antifranquistes en un moment en què era molt difícil defensar aquells que volien la democràcia". D'altra banda, també ha remarcat que "va ser una figura important de la transició i un dels ponents de l'Estatut de Sau" així com "un polític transversal, un home del catalanisme, que va dedicar la seva vida al país i a la construcció de la nova Catalunya que va sortir de la Transició".
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha exalçat la "lliçó de vida i de servei" de l'historiador, polític i editor Josep Benet, a qui ha reconegut com el seu "mestre".

El president d'ERC i vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha qualificat Josep Benet de persona "clau" en la lluita democràtica del catalanisme. Per Carod, davant la seva "fragilitat física tenia una enteresa moral i una convicció política molt fortes"

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha destacat que Josep Benet formava part d'una "generació excepcional" que va ser capaç durant el franquisme d'"assumir responsabilitats i salvar la memòria històrica i la dignitat de la llengua i la cultura catalana". "Va fer una cosa tan important com consignar detalladament els aspectes de la política de persecució de la llengua i la cultura catalanes durant el franquisme", ha subratllat.

Compromís total
El director del Museu d'Història de Catalunya, Jaume Sobrequés, ha lamentat la mort de Benet, de qui n'ha destacat el seu "compromís total" amb Catalunya i l'estudi de la història de la Catalunya contemporània, especialment la del segle XIX, la Setmana Tràgica i la figura de Lluís Companys. Respecte a la seva activitat política, Sobrequés ha destacat la seva feina durant la transició, la seva lluita des del Senat per aconseguir una Constitució que possibilités un Estatut i que aquest tingués les màximes competències per a Catalunya.

El vicepresident d'ICV Jaume Bosch ha definit Benet com un "punt de referència nacional" i com un "patrimoni de tots els catalanistes". Bosch ha destacat la labor de Benet en la "lluita per les llibertats" i també com a advocat defensor de "líders polítics i sindicals".

En aquest sentit, CCOO ha recordat la defensa que va fer als anys 60 de sindicalistes d'aquesta central empresonats per la dictadura franquista.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.