Cultura

Tornada a Mèxic

Cultura

Les grans fires del llibre de Guadalajara i Frankfurt, en què Catalunya va ser convidada d'honor, han tingut continuació en infinitat d'iniciatives per divulgar la nostra cultura. La pròxima cita de primer nivell és el Festival Internacional Cervantino de Guanajuato (Mèxic), que se celebrarà entre el 8 i el 26 d'octubre d'aquest any. Guanajuato és la trobada multidisciplinària més important de l'Amèrica Llatina i té com a principals activitats la música, el teatre i les arts plàstiques. Al llarg dels seus 36 anys d'història, el certamen ha esdevingut una de les principals cites internacionals de races i cultures, a més d'un gran expositor de la creativitat d'arreu del món. En edicions anteriors els països convidats van ser la Xina i el Japó. La dinàmica és convidar un Estat de Mèxic, en aquesta edició Campeche, i un de fora.

Aquest any és el primer que es convida un país sense Estat propi, Catalunya. El que ve li tocarà al Quebec. En això van insistir-hi els responsables mexicans, que van subratllar que la trobada enfortirà encara més els lligams entre Catalunya i Mèxic.

Relacions comercials
En aquesta línia, Josep Bargalló, director de l'Institut Ramon Llull, va recordar que Guanajuato i Campeche comparteixen amb Catalunya moltes coses, i també que Campeche va ser el primer port del Nou Món amb el qual Catalunya va poder mantenir relacions comercials. Allà es van instal·lar a finals del segle XVIII famílies procedents de Sitges, com la del doctor Robert, que va ser posteriorment alcalde de Sitges i de Barcelona, o la del pintor impressionista Joaquín Clausell, considerat el més important pintor d'aquell Estat.

Catalunya ha preparat un programa amb 25 companyies de música, teatre i dansa, amb 223 artistes convidats. Set d'aquestes companyies continuaran en gira per un total de 28 ciutats mexicanes. Entre els convidats hi ha des de Joan Manuel Serrat fins a la música barroca de Jordi Savall, sense deixar de banda el pop d'Els Pets, Miqui Puig i La Troba Kung-Fú i el flamenc de Miguel Poveda. En l'apartat de dansa, Bargalló es va mostrar orgullós de dur a Mèxic la Dansa de la Mort de Verges, que per primera vegada sortirà de la Península i que té tantes similituds amb les danses tradicionals mexicanes: "Un pont que ens agermana i una manera semblant de veure el món", va dir Bargalló.

En la presentació també van intervenir Gerardo Kleinburg, director del Festival de Guanajuato; Juan Alcocer, director general de l'Institut Estatal de Cultura d'aquell Estat mexicà, i Alfonso Esquivel, director de l'Institut Estatal de Campeche, l'altre convidat. Kleinburg va dir que "per a Mèxic Catalunya és un referent de modernitat, el considerem una potència cultural". Alcocer i Esquivel van parlar d'identitat, del gresol de cultures i tradicions en contacte i de la defensa de l'idioma maia.

L'acte el va tancar Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident de la Generalitat, que va remarcar la generositat de Mèxic, "un país del qual els catalans només hem rebut bons tractes". Unes bones vibracions que continuen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.