Cultura

Aquest mes tornaran les set caixes de la Generalitat que encara hi ha a Salamanca

La reunió de la Comissió Mixta Estat-Generalitat que ha tingut lloc aquest divendres a Madrid ha servit per donar un impuls al procés de retorn dels 2 milions de documents propietat de particulars, associacions i ajuntaments que encara es troben a Salamanca, i per acordar que les set caixes de la Generalitat que es van quedar a l'Arxiu en el primer enviament retornin a Catalunya aquest mes de juliol.

Fruit de la reunió s'inicia el procés de selecció i digitalització dels documents. El grup de treball que ha d'analitzar els papers es reunirà el pròxim 17 de juliol, i la Comissió mixta es tornarà a trobar el pròxim 29 de juliol per estudiar les seves propostes.

Les set caixes de la Generalitat que retornaran a Catalunya aquest mes de juliol formen part de la primera remesa i es van quedar a Salamanca perquè segons el Ministeri de Cultura hi havia ''dubtes'' sobre la propietat de part dels documents que contenien. Dos anys després del primer enviament, en la primera reunió de la Comissió Mixta s'han esvaït aquest ''dubtes'' per part de l'Administració de l'Estat i s'ha donat llum verd al seu retorn, que es produirà durant el mes de juliol.
La reunió també dóna un impuls important al retorn de la resta de papers que ha de ser objecte de devolució. Es tracta de dos milions de documents (1.500 caixes) propietat de particulars, ajuntaments, entitats i partits que els tècnics de la Generalitat ja han analitzat i que ara hauran de superar el sedàs del grup de treball format per experts de les dues administracions i per la Comissió Mixta Estat Generalitat.

Aquest grup de treball es reunirà el pròxim 17 de juliol per establir els terminis de valoració i digitalització dels papers. La seva tasca serà seleccionar i posteriorment digitalitzar, tota la documentació que pertanyi a Catalunya.

La Comissió Mixta està formada pel director general del Llibre, Rogelio Blanco; el director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Josep Maria Carreté; el subdirector general dels Arxius Estatals, Severiano Hernández Vicente; i el subdirector general d'Arxius i Gestió Documental de la Generalitat, Ramon Alberch.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.