Cultura

Tercera jornada de vaga a 'Le Monde' contra el pla que deixarà al carrer 190 treballadors

L'etapa de canvi que travessa la premsa occidental sacseja grans empreses periodístiques i afecta capçaleres de referència com el diari parisenc Le Monde. El pla de reconversió dissenyat per l'empresa per afrontar la crisi econòmica i la caiguda de la publicitat preveu, entre d'altres mesures, l'acomiadament de 190 treballadors, molts dels quals serien periodistes. Contra aquest pla, els treballadors fan avui la seva tercera jornada de vaga en un mes, de manera que la publicació, un diari vespertí, no és aquesta tarda als quioscos.

Els directius de l'empresa editora han anunciat que cal retallar despeses per eliminar les pèrdues provocades pel descens de contractació de publicitat. La crisi econòmica i el procés redefinició en què es troben els diaris en paper ha fet caure en picat l'espai publicitari venut. Mentrestant, tot i que l'audiència augmenta en les edicions digitals, tampoc creixen proporcionalment els ingressos per publicitat a les webs.

Segons els directius, si no s'aplica el pla de reconversió l'empresa haurà de donar entrada a socis capitalistes que aplicaran un pla igual de dur i que podran influir en la línia editorial, el principal valor de Le Monde com a diari independent.

Aquests arguments, però, no convencen els treballadors. La seva versió es pot llegir a les pàgines del diari i també en d'altres publicacions, com Libération. En el seu escrit, els treballadors de la publicació asseguren que la convocatòria de vaga s'ha aprovat per 241 vots a favor, 120 en contra i 20 vots en blanc. El seu objectiu és aconseguir que les baixes siguin totes voluntàries, ja que l'empresa insisteix que també caldran els acomiadaments forçats.

A més, de la reducció de plantilla, l'empresa editora preveu vendre's altres capçaleres del grup, com Fleurus Presse i Les cahiers de cinéma, i la cadena de llibreries La Procure.





Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.