Cultura

Planeta publica la primera obra pòstuma de Francisco Umbral

La primera obra pòstuma de l'escriptor Francisco Umbral, titulada Carta a mi mujer (Planeta), es publica aquest dimarts, informa l'editorial.

Umbral, que va morir per una fallada cardiorespiratòria el 28 d'agost de l'any passat a Madrid als 72 anys, havia escrit aquest text entre el 1985 i el 1987.

L'obra revela la relació d'una parella madura en què Umbral escriu a la seva dona, María España, una carta sobre les pèrdues quotidianes, sobre el que té d'efímer el món i sobre la vellesa, però també sobre l'amistat, el desig i el sexe.

"Aquest llibre està dedicat a l'infinitament petit, entre d'altres coses, perquè se m'ha perdut, gustosament, l'infinitament gran", va afirmar al seu moment Umbral, segons ha comunicat l'editorial, que ha afegit que a l'obra hi ha referències a la mort del seu únic fill.

El llibre, de 173 pàgines, transcorre en una casa de camp pròxima a Madrid i té una gran càrrega lírica, que Umbral combina amb una ironia sorneguera en què la vida real i la inventada es barregen. La seva dona és l'epicentre del text, i s'hi troba, "de la primera línia a l'última, cosa que més autènticament defineix qui les va escriure", apunta el prologuista, Pere Gimferrer. Gimferrer afegeix que "la seva bellesa no és només estilística", sinó que té també "la desvalguda grandesa impàvida de la dignitat i la veracitat".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Júlia Ensesa, sola i sense por

girona
música

Adrià Puntí canta a la Cellera durant gairebé tres hores, a l’escenari i entre el públic

la cellera de ter
llibres

Harari radiografia el poder de la informació i la IA

barcelona
art

Francesc Domingo, l’artista bandejat per no ser burgès i per defensar Catalunya

barcelona
ARTS EN VIU

El Molino insisteix a oferir sopar i copes, ara, amb música en directe

BARCELONA
Montse Frisach
Periodista i crítica d’art

“L’art català no s’ha venut suficientment bé al món”

Barcelona
cinema

‘Polvo serán’ de Carlos Marqués-Marcet, premiada al Festival de Toronto

Barcelona
societat

Èxit de participació a la Fira del Conte de Medinyà

MEDINYÀ
Crònica

La Fura contagia l’èxtasi del seu ‘Carmina Burana’