Cultura

Fernando Savater i Àngels Barceló són alguns dels candidats al premi Planeta

Premi literari

La periodista Àngels Barceló i el pensador Fernando Savater són alguns dels candidats a guanyar el Premi Planeta que aquest dimecres es donarà a conèixer en el transcurs d'una vetllada literària a Barcelona, En nom del jurat, Carlos Pujol, que actua com a secretari amb vot, ha dit aquest dimarts en roda de premsa que entre les novel·les presentades, que tenen un "nivell molt alt", "abunden les novel·les històriques, com sempre, perquè és el temps del gènere: tothom les escriu i tothom les llegeix", i ha precisat que n'hi ha "tres" de destacades.

Pujol atribueix l'èxit de la novel·la històrica al fet que "potser és una mostra de desconfiança respecte al temps present, una mica crític, i per això el lector es refugia en temps passats". Entre les novel·les finalistes, Pujol ha comentat a títol personal que "hi ha tres novel·les històriques finalistes, i de manera general els temes que aborden són la Guerra Civil i la postguerra, encara que no en les proporcions de fa quinze o vint anys".

En aquest conjunt de finalistes hi ha també, ha afegit el secretari del jurat, "novel·les d'aventura, d'intriga i de misteri". Preguntat per l'eventualitat que el Planeta el guanyés "una autora guapa de la pàtria de García Márquez o un autor de Terol aficionat a l'esoterisme",  Pujol ha dit que de la lectura dels originals no dedueix que hi hagi cap amant de l'esoterisme i ni de bon tros que darrere hi hagi una autora guapa.

El també jurat i guanyador del Planeta fa dues edicions Álvaro Pombo ha apuntat que la reunió que ha mantingut avui el jurat és encara "prematura", es tracta d'"una reunió nasciturus, en què no sabem si serà una noia guapa o un noi de Terol, però cal esperar al part i no es pot ni anar ni venir, malgrat aquest ambient grecoromà que ens envolta", en al·lusió al Teatre Nacional de Catalunya on ha tingut lloc la presentació.

Fernando Savater, Laura Restrepo, Ángela Becerra, Ángela Vallvey i Àngels Barceló són alguns dels noms que han aparegut en les habituals quinieles que la premsa fa circular en els dies previs a la decisió del jurat. En el mateix acte, el president del Grup Planeta, José Manuel Lara, ha recordat que el Premi Planeta "fa tres anys que està per sobre dels 500 originals presentats i aquest any, amb 528, és el rècord absolut, la qual cosa vol dir que el premi segueix viu".

Seguint amb els rècords, Lara ha indicat que "el premi acumula a totes les seves edicions, entre guanyadors i finalistes, els 39 milions d'exemplars venuts".  Lara ha exhibit amb orgull que "ha estat un any important per a Planeta, perquè tenim el 24% de l'edició en llengua francesa, amb la incorporació de més de 40 segells editorials en la pàtria de la lectura, França".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.