Cultura

Francesc Casadesús, Antònia Font i Salvador Sunyer, Premis Nacionals de Cultura

Cultura

Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors, Centre de les Arts del Moviment, el grup Antònia Font i Salvador Sunyer, impulsor del Festival Temporada Alta, han estat guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura en les modalitats de Dansa, Música i Teatre, respectivament. La cerimònia de lliurament es farà al Teatre Kursaal de Manresa el pròxim 25 d'octubre.

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, que presideix el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha acordat atorgar el Premi Nacional de Dansa, a Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors – Centre de les Arts del Moviment, el de Música a Antònia Font, pel disc Coser i cantar, i el de Teatre, a Salvador Sunyer, impulsor del Festival Temporada Alta.

Els Premis Nacionals de Cultura, dotats cadascun amb 18.030 euros, van ser instituïts pel Govern l'any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938. D'acord amb el que estableix el decret 72/1995, de 7 de març, es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l'any anterior.

Enguany, el jurat dels premis està presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que assisteix a les reunions amb veu però sense vot, i està format per la historiadora i professora de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Duch; el periodista científic i director del programa El medi ambient de TV3, Xavier Duran; el dissenyador gràfic Anton Granero; el comissari d'exposicions i realitzador de televisió Andrés Hispano; el crític i activista de circ Jordi Jané; l'editora de Vilaweb Assumpció Maresma; la directora del Festival de Músiques del Món de Barcelona, Maricarmen Palma; la directora del Centre d'Art La Panera, de Lleida, Glòria Picazo; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta; el periodista i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Lluís Reales; l'agent literària Anna Soler-Pont; la directora del Teatre L'Escorxador de Lleida, Margarida Troguet, i el cap de Cultura del diari El Punt, Jaume Vidal.

Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors
El director del Mercat de les Flors – Centre de les Arts del Moviment, Francesc Casadesús, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Dansa "per la renovació, visibilitat i projecció que ha donat al Mercat de les Flors esdevenint en molt poc temps l'espai de referència en l'àmbit de la dansa i les arts del moviment".

Coreògraf, ballarí i, des de fa 15 anys, gestor cultural, Francesc Casadesús va estudiar dansa a l'Institut del Teatre de Barcelona, on també va ser professor, i a la School for New Deveolpment d'Amsterdam. Ha treballat amb grups com Sèmola Teatre, Zotal, Esteve Grasset i Iago Pericot.

Antònia Font, pel disc Coser i cantar
El jurat ha distingit el grup Antònia Font amb el Premi Nacional de Música pel seu disc antològic Coser i cantar, en companyia de la Bratislava Symphony Orchestra, editat l'any passat, amb motiu del seu desè aniversari. El Jurat ha destacat "la personal aportació a la música pop-rock en català del quintet mallorquí".

Creat a Mallorca el 1997, el grup Antònia Font està integrat per Joan Miquel Oliver (guitarrista i compositor), Pau Debon (veu), Pere Manel Debon (bateria), Joan Roca (baix) i Jaume Manresa (teclats). El seu primer treball discogràfic va ser Antònia Font (1999). El van seguir A Rússia (2001), Alegria (2002), Taxi (2004), Batiscafo Katiuskas (2006) i Coser i cantar (2007).

Salvador Sunyer
Salvador Sunyer ha estat distingit amb el Premi Nacional de Teatre "per la seva tenacitat infatigable i apassionada en la recerca de l'excel•lència des de la gestió escènica, i com a impulsor del Festival Temporada Alta i la posada en marxa del centre d'arts escèniques de Salt i Girona El Canal, a la factoria Coma-Cross de Salt".

Salvador Sunyer és, des del juny del 2007, director del centre d'arts escèniques de Salt i Girona El Canal, que té per objectiu facilitar la professionalització de les estructures i del teixit creatiu local. És director del Temporada Alta-Festival de Tardor de Catalunya des del 1996. De 1997 a 2007 també va dirigir el Teatre de Salt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.