Cultura

Tom Waits inaugura una setmana farcida de grans concerts

Música

Els últims mesos s'ha parlat moltíssim –i tot sembla indicar que ho continuarem fent– de si a Barcelona hi ha prou demanda per tanta oferta musical. Sobretot per la proliferació de festivals de pop-rock a l'aire lliure que es concentren a la primavera-estiu, que en alguns casos compten amb importants caps de cartell (Portishead, Radiohead, Rufus Wainwright...) que per ells mateixos bé podrien ser una d'aquestes cites ineludibles que omplen els grans recintes de la ciutat al llarg de tot l'any.

Qui es podia imaginar que l'actuació d'un grup amb la solera dels Sex Pistols al Summercase acabaria competint amb la d'un clàssic barceloní com Bruce Springsteen, que tot solet omplirà dos dies consecutius el Camp Nou. I, tot i que feia temps que corrien rumors, qui es podia arribar a imaginar que, després de 35 anys de trajectòria musical, el cantautor nord-americà Tom Waits decidiria debutar a la capital catalana aquesta mateixa setmana, la que comença avui.

Rècord
Tanta oferta en tants pocs dies a uns preus tan poc populars (entre 65 i 125 euros) segur que ha provocat que més d'un i de dos s'hagin vist obligats a escollir entre les diverses opcions, a les quals encara se n'hi ha d'afegir una altra. Es tracta del FIB de Benicàssim, que en aquesta lluita per ser competitius i conservar la parcel·la de popularitat entre el públic ha aconseguit contractar l'única actuació a l'Estat del canadenc Leonard Cohen. I a sobre, mentre a la població valenciana se celebra la 14a edició del festival, a Madrid el FIB ha programat un concert paral·lel per reforçar la seva aposta: el Saturday Night Fiber, amb Morrissey com a estrella de la nit.

Sigui com sigui, entre els concerts de Tom Waits, avui i demà a l'auditori del Fòrum, els de Bruce Springsteen al Camp Nou i el Summercase es mobilitzaran en una sola setmana a Barcelona més de 200.000 espectadors, sempre que el festival, que es farà divendres i dissabte al Fòrum per tercera vegada, sigui capaç d'igualar l'assistència de públic de l'any passat, en què va reunir unes 110.000 persones entre Barcelona i Madrid, més o menys la meitat a cada seu.

A l'espera de veure si la programació del Summercase serà prou competitiva, de moment, el que és segur és que prop de 150.000 fans –que van exhaurir les entrades pel primer concert amb menys de vuit hores– passaran pel Camp Nou entre dissabte i diumenge per rebre una vegada més el Boss i l'E Street Band, en la gira de presentació del seu últim disc, Magic. Pel que fa a l'estrena barcelonina de Tom Waits, només seran 6.000 els afortunats que podran viure en primera persona aquests dos concerts històrics del cantautor, que si ha trigat 35 anys a honorar-nos amb la seva presència molt probablement no tornarà a actuar a Catalunya en molt temps o potser mai. Aquesta vegada el de Califòrnia ho farà en el marc de la gira Glitter and Doom, en què l'acompanyen Larry Taylor, Omar Torrez, Patrick Warren, Casey Waits i Vincent Henry.

Entre veterans
Gairebé tants anys com Tom Waits són els que fa que els Sex Pistols van fer les seves primeres passes en el món de la música. L'emblemàtica banda britànica de punk-rock, sorgida a mitjans dels 70, serà el pal de paller d'aquesta tercera edició del Summercase, que comptarà amb altres veterans en el cartell com Blondie i Nick Cave al capdavant del seu nou projecte musical, Grinderman. A més, aquest any el festival ha incorporat al programa algunes propostes interessants fetes a casa, poc habituals d'aquest tipus de festivals, com Els Pets, que just ara celebren el 10è aniversari del Bon dia, els mallorquins Antònia Font, Mishima, Dorian i Facto Delafé y Las Flores Azules.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.