Llibres

SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Els grans equipaments d’accés lliure a la lectura viuen en una renovació constant i incrementen el nombre de visitants. Només les municipals de Barcelona en van rebre 16,6 milions el 2023

Com el petit pot de confitura que guarda un tresor gastronòmic, la biblioteca conserva la lletra impresa i la posa al servei de tots. Les biblioteques del país (actualment no hi ha cap capital de comarca sense biblioteca, i totes les ciutats de més de 30.000 habitants en tenen almenys una) són els grans temples d’accés lliure a la lectura, i per això en aquesta edició del dia de Sant Jordi els dediquem aquestes planes especials. Més enllà de la seva missió primigènia del préstec de llibres, la majoria d’equipaments despleguen un intens programa d’activitats: clubs de lectura, conferències, hores del conte, tallers..., que les converteixen en un imprescindible punt de dinamització cultural i en un cau de promoció de la lectura i de foment de l’hàbit lector. En renovació constant i adaptant-se a la realitat d’un món cada cop més virtual, la seva capacitat d’atracció d’usuaris va en augment. Només les de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona (formada per 233 biblioteques i 12 bibliobusos que donen servei a 283 municipis) reben cada dia la visita de 64.440 persones, que s’emporten 42.923 documents. Durant el 2023, aquests equipaments municipals van tenir un total de 16,6 milions de visitants, un 24% més que l’any anterior, i van fer 11.870.829 préstecs, un 10% més que l’any anterior. I tot això, sense comptar la dimensió virtual de les biblioteques; a la xarxa barcelonina, per exemple, els usuaris descarreguen cada dia 3.660 documents de la plataforma de préstec bibliodigital.

Amb nom de dona
Les escriptores, bibliotecàries, periodistes o activistes Ana M. Moix, Rosa M. Arquimbau, Carmen Laforet, Aurora Díaz Plaja, M. Àngels Rivas i Maria Sánchez són les icones femenines que a partir d’enguany donen nom a sis biblioteques de la Xarxa de Barcelona que fins ara portaven el nom del barri. El canvi està promogut per la xarxa, la regidoria de Cultura i Indústries Creatives.

LES RECOMANACIONS DE LES BIBLIOTECÀRIES

Als directors de les deu biblioteques –nou dones i un home– que hem triat com a exemple de la vitalitat del sector, i que poden veure en les planes següents, els hem demanat tres recomanacions literàries: un clàssic, una novetat i el llibre de la seva vida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona

L’Elèctrica Dharma, Quimi Portet i Mishima, al primer festival Intrèpid

riudellots de la selva

La Fira Modernista reviu la vida al voltant de la indústria tèxtil

TERRASSA
música, teatre i humor

Joel Díaz obre avui el festival Límbic a Santa Coloma de Gramenet

santa coloma de gramenet