Cultura

En castellà, per golejada

El baròmetre d'hàbits de lectura i compra de llibres realitzat per l'empresa Conecta per encàrrec del Gremi d'Editors de Catalunya i l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, i amb el patrocini de Cedro, dóna uns resultats preocupants per al llibre en català.

A la vista dels resultats, les sovintejades alarmes sobre la desaparició i marginació del castellà a Catalunya sonen a surrealisme. Per si a algú no li havia quedat clar, i malgrat la immersió lingüística a les escoles, en el món del llibre el castellà guanya per golejada, també entre els lectors infantils.

Segons les dades recollides en l'enquesta del 2007, i fetes públiques ahir, l'idioma habitual a Catalunya a l'hora de llegir un llibre és el castellà en un 77,9% dels casos, per un 20,4% en català, unes dades que suposen una lleugeríssima millora respecte del 2006.

Quan la pregunta es fa respecte al darrer llibre llegit, l'estadística encara és una mica més negativa per a l'idioma propi de Catalunya: el 77,2% diuen que l'han llegit en castellà i el 18,8% en català; un 2,9% ho ha fet en anglès.

Els nens, una mica millor
Si agafem l'univers dels nens (amb enquestats que en aquest cas tenen entre 10 i 13 anys), les dades són una mica millors, però tampoc no permeten cap mena d'alegria, ja que el 62% llegeixen normalment en castellà, mentre que només el 37% ho fan en català.

Hi ha un darrer concepte treballat per l'enquesta que demostra que la capacitat de llegir en català és molt extensa, encara que no se'n faci gaire ús: es tracta del concepte d'idioma ocasional de lectura, que corregeix una mica la desproporció entre els dos idiomes. En aquest cas, el castellà se situa en el 96,8%, el català en el 76,5% i l'anglès en el 16,2%. Pel que fa als nens, en aquest apartat d'idioma ocasional el castellà arriba al 100%, el català al 84,5% i l'anglès al 18,9%. També entre els nens, el 89,5% diu que pot llegir perfectament en català sense recórrer al diccionari.

Aquestes dades tan baixes de lectura de llibres en català tenen un reflex directe en la llista de llibres més llegits de l'enquesta. Entre els 25 primers títols, només n'hi ha un en català: Tirant lo Blanc, situat en el lloc tretzè. En el quinzè lloc hi apareix 1984, de George Orwell, del qual no s'especifica l'idioma, i en cinquè lloc, J.K. Rowling, que inclou tots els títols de la saga i del qual tampoc s'especifica l'idioma. Els quatre primers són Ildefonso Falcones, Ken Follet, Carlos Ruiz Zafón i Dan Brown.

Tret de Joanot Martorell, no apareix a la llista cap altre clàssic ni cap autor viu de la literatura catalana. De la castellana hi surten, en canvi, Arturo Pérez Reverte (6è), Miguel de Cervantes (8è), Julia Navarro (10è), Pío Baroja (16è), Matilde Asensi (17è i 18è), Isabel Allende (19è) i Almudena Grandes (24è).

Els més llegits en català
Tampoc no és gens encoratjadora la llista de l'últim llibre que diuen haver llegit en català els enquestats, ja que quasi tot són traduccions, amb Falcones, Follet, Brown, Zafón i Rowling de nou al capdamunt. D'autors en català, a part de Martorell, només hi figuren El quadern gris de Josep Pla (11è) i La pell freda d'Albert Sánchez Piñol (15è). La llista, en aquest cas, és de 15 títols.

Amb aquestes dades a la mà, i a les portes de la diada d'un Sant Jordi amb el nou llibre de Carlos Ruiz Zafón com a estrella convidada, tot indica que la festa tindrà un clar accent castellà. Així doncs, si alguna alarma caldria activar és la de la situació del llibre en català, que, després de més de tres dècades de democràcia i, per tant, d'institucionalització de la cultura catalana, té una sortida molt limitada i ha entrat en una situació d'estancament. La normalització no s'ha produït.

El baròmetre s'ha elaborat a partir d'una enquesta feta al llarg del 2007 a majors de 10 anys, amb 1.000 entrevistes aleatòries i 1.600 a lectors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.