Cultura

El novel·lista francès Jean-Marie Gustave Le Clézio, premi Nobel de literatura

Cultura

El novel·lista francès Jean-Marie Gustave Le Clézio és el guanyador del premi Nobel de literatura 2008, segons ha anunciat l'Acadèmia de les Ciències sueca aquest dijous al migdia. El tribunal que atorga el guardó ha destacat el caràcter "rupturista" de l'obra de Le Clézio, del qual ha dit que "explora" la humanitat i que converteix la literatura en una "aventura poètica".

Feia anys que el nom de Le Clézio sonava per al Nobel de literatura i aquestes darreres setmanes el rumor s'havia fet més insistent, especialment en els cercles literaris. De fet, al juny ja havia rebut el premi suec Stig Dagerman, que li serà lliurat a l'octubre a Estocolm.

Le Clézio va néixer el 13 d'abril de 1940, fill d'una família bretona que havia emigrat a l'illa Maurici al segle XVIII, i les seves biografies indiquen que va començar a escriure quan encara era un nen. Actualment, és considerat un dels mestres de la literatura francòfona contemporània. Als 23 anys ja va rebre el premi Renaudot per la seva obra Le procès verbal.

La seva obra és molt diversa i evoca sovint els seus viatges i altres cultures, especialment les de l'Amèrica Llatina, l'Àfrica i Oceania.

El premi atorgat a Le Clézio està dotat amb un milió d'euros i l'any passat el va guanyar l'escriptora britànica Doris Lessing.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.