Cultura

Amb ulls catalans

Televisió

Televisió Espanyola (TVE), a través del seu centre de producció a Catalunya, durà a la pantalla de TVE-1 els últimes mesos d'aquest any un projecte encara sense batejar que proposarà una anàlisi dels 50 anys de la història recent a l'Estat.

Aquesta anàlisi es farà a través d'una quinzena de capítols que tindran com a denominador comú el fet d'estar dirigits per cineastes catalans de renom, entre els quals hi ha Isabel Coixet, Manuel Huerga, Jaume Balagueró, Agustí Villalonga, Albert Serra, Laura Mañà, José Corbacho, Bigas Luna, Cesc Gay, Paco Mir i Joan Potau.

Segons Montse Abbad, directora del centre de producció de TVE a Catalunya, aquesta producció vindrà a ser "el Cuéntame como pasó de veritat" i formarà part del cúmul d'actes i accions amb què se celebra, enguany, el 50è aniversari de les emissions de la televisió pública estatal a Catalunya.

La sèrie té com a objectiu primari, segons Abbad, "aprofitar el potencial actual de l'emissora per mostrar d'on es ve, com a societat, i com s'ha canviat".

Cadascun dels capítols d'aquesta producció serà temàtic.

Aquesta iniciativa de la televisió pública estatal s'emmarca en el context general de la promoció de l'audiovisual que es du a terme des de la direcció de l'ens i que aquest any es preveu incrementar -dedicar-hi més diners- com a mesura de suport als professionals del ram en uns moments de crisi general, segons va fer saber el director de TVE, Xavier Pons.

Presència catalana
En aquest sentit, Pons ha explicat que la indústria audiovisual catalana -en què inclou el cinema, els documentals de gran format, els telefilms i les minisèries- rebrà un suport notable per part de TVE, perquè "quatre dels deu projectes que ha aprovat la comissió de cinema estan impulsats per productores catalanes i un d'ells es rodarà en català".

Encara sobre aquests 10 films que TVE finançarà parcialment, Pons remarca que la meitat els dirigeixen dones, un fet que demostra el compromís de la televisió pública estatal amb una visió oberta del panorama audiovisual.

Segons el director de l'àrea de cinema de TVE, Gustau Ferrada, la presència notable de produccions catalanes entre els projectes seleccionats el 2008 i també el 2009 té com a explicació clara el fet que "la indústria catalana ha sabut desenvolupar projectes que s'adeqüen a la manera de fer de TVE", que identifica amb "el compromís amb els criteris de servei públic".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.