Cultura

Museus gratis els diumenges

Cultura

Els diumenges del 2009, els museus municipals de Barcelona obriran de franc durant tot el dia. Aquesta és la iniciativa que aquest dimecres va anunciar el delegat de Cultura, Jordi Martí, durant la seva intervenció en el dinar de Tribuna Ateneu Barcelonès. La voluntat és que la mesura, que té un cost d'uns 600.000 euros anuals, es posi en marxa durant el primer trimestre de l'any que ve: "Si pot ser al febrer abans que al març, millor", precisen fonts municipals.

Fins ara, a Barcelona els museus públics són gratuïts el primer diumenge de cada mes, tot i que només obren als matins. La mesura, per tant, és doble -gratuïtat més extensió horària- i aproparia Barcelona a ciutats com Londres, París, Berlín i Nova York, i en menor mesura també Roma. A Madrid, només el museu Thyssen obre les tardes de diumenge, mentre que el Prado i el Reina Sofia són gratuïts els dissabtes a la tarda.

Rere aquesta aposta municipal hi ha la voluntat d'incrementar l'assistència del públic local als museus, en el benentès que es pensa en tota l'àrea metropolitana. "Això ens obligarà a fer créixer l'oferta de serveis educatius i l'oferta d'activitats per a les famílies", diu Jordi Martí, que, en aquesta línia d'atreure nous visitants, fa notar la política de programar activitats lúdiques i festives com la Nit dels Museus (març) o la Nit Blanca de Montjuïc (juliol).

Efecte dòmino
La proposta barcelonina aspira a produir un efecte dòmino en la resta d'institucions museístiques de la capital catalana, tant públiques com privades. De fet, a part d'afectar directament els equipaments municipals, l'Ajuntament també posarà la idea sobre la taula dels museus consorciats on té presència, com ara el Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el d'Art Contemporani (Macba), o les fundacions Miró i Tàpies, entre d'altres.

Amb tot, no és una iniciativa pionera en el seu terreny, ja que els museus de les entitats financeres, que ja són gratuïts de manera permanent, com el CaixaForum, el CosmoCaixa o la Pedrera, també fa anys que estan oberts els diumenges a la tarda.

Els museus municipals que es beneficiaran d'aquesta mesura seran el Picasso -fa anys va intentar obrir el diumenge, però no era gratis-, el d'Història de la Ciutat -amb les diferents seus-, el de Ciències Naturals -incloent-hi el Jardí Botànic-, el Marès, l'Etnològic, el nou Dhub -tant Pedralbes com el Palau Llió- i la Virreina.

La mesura pot permetre fer un nou salt endavant quantitatiu quant al nombre de visitants dels museus, que si el 1978 eren 700.000, el 1997 ja havien passat a 5 milions i el 2007 van ser 21 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.