Cultura

La Generalitat assumirà l'assegurança de les obres d'art en les exposicions

Segons el conseller Tresserras, el cost tan elevat de les assegurances impedeix fer exposicions de més qualitat

La Generalitat assumirà l'assegurança de les obres d'art i altres peces museístiques que se cedeixin per a les exposicions als museus públics, segons la mateixa fórmula que ja utilitza el govern de l'Estat amb el Prado i el Reina Sofia.

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha assenyalat que aquesta "garantia de la Generalitat permetrà als museus alliberar recursos que actualment invertien en el costós capítol de les assegurances".

El decret aprovat pel govern català estableix un sistema de coresponsabilitat en les assegurances de les peces que formen part de les exposicions, segons el qual la Generalitat garantirà el 90% de l'assegurança i el 10% restant anirà a càrrec de l'entitat organitzadora que el contracta a alguna companyia asseguradora privada.

A tall d'exemple, Tresserras ha esmentat que el capítol d'assegurances suposa per al MNAC uns 400.000 euros a l'any, i amb aquest decret només hauria de desemborsar 40.000. En una primera fase seran destinataris d'aquesta garantia de la Generalitat el MNAC, el MACBA, el Museu d'Arqueologia de Catalunya, el d'Història de Catalunya, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica, el Centre d'Art Santa Mònica, el Museu d'Art de Girona, la Biblioteca de Catalunya i l'Arxiu Nacional català.

Segons Tresserras, aquesta mesura "pròpia d'Estats", té com precedents la figura del State indemnity creada per Suècia el 1974, a la qual van seguir accions similars als EUA el 1975, i des de 1980 per Gran Bretanya, Canadà, França, Alemanya, Suïssa, Itàlia i, més recentment, l'Estat espanyol.

La finalitat de la mesura és, en paraules del conseller, "és la celebració d'exposicions culturals de més qualitat i valor per part de les institucions públiques a partir de la reducció dels seus costos d'organització".

Segons els càlculs dels experts, entre el 60% i el 70% del pressupost d'una exposició temporal es destina al transport i les assegurances de les obres.

En nom dels directors dels museus beneficiats, María Teresa Ocaña, del MNAC, ha comentat que aquesta mesura és "un regal el dia dels Museus, llargament anhelat i que ens situa en igualtat davant altres museus com el Prado o el Reina Sofia, que gaudien de la garantia de l'Estat".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.