Cultura

Guardans pren possessió com a director de Cinematografia i diu que col·laborarà de forma "estreta" amb la Generalitat

Diu que "entén" la preocupació de les associacions d'internautes que veuen perillar les descàrregues de contingut audiovisual

Ignasi Guardans ha assumit aquest dilluns el càrrec de director general de l'Institut de Cinematografia i de les Arts Audiovisuals en un acte al ministeri de Cultura en què ha assegurat que treballarà en estreta col·laboració amb les comunitats autònomes, i especialment amb Catalunya, que -ha recordat- té una indústria audiovisual de "primer" ordre. Segons Guardans, la política de suport al cinema és una qüestió que l'Estat i les autonomies han d'impulsar "conjuntament", perquè "és impossible treballar sense comptar amb el que fan, estan fent i pensen fer" territoris com Catalunya.

Guardans ha pres possessió del càrrec en un acte al qual ha assistit la ministra Ángeles González-Sinde després que el consell de ministres aprovés el seu nomenament divendres. L'han acompanyat personatges destacats del món del cinema i la televisió de l'Estat. El nou director de Cinematografia ha apuntat que li consta la voluntat de la Generalitat de Catalunya de treballar amb l'Estat.

Les dues parts, ha dit, aniran a la una a l'hora de posar en marxa "el que correspon a l'administració de l'Estat i el que li correspondrà fer a la Generalitat de Catalunya" per impulsar el sector.

Guardans ha recordat que Catalunya té una "importància molt gran" en el conjunt del cinema de l'Estat, no només en termes industrials sinó també de prestigi. Per tant, ha afirmat, "és impossible portar una política audiovisual i cinematogràfica al conjunt de l'Estat sense comptar amb la Generalitat de Catalunya".

En la presa de possessió del càrrec, Guardans ja ha fet referència a algunes de les qüestions urgents sobre el ministeri de Cultura, en especial, la quota del 5% d'inversió en cinema europeu per part de les televisions, i les descàrregues il·legals per internet.

El nou director general de Cinematografia ha promès que parlarà amb la resta d'administracions implicades en les quotes de cinema per part de les televisions, tot i que ha recordat que aquesta mesura és l'aplicació d'una directiva europea que està en vigor. Guardans també ha assegurat que "entén" les preocupacions de les associacions d'internautes que clamen contra el cànon i veuen en Sinde un perill per a les descàrregues de continguts audiovisuals. En aquest sentit ha emplaçat les parts a treballar plegats per buscar un audiovisual del segle XX i alhora "protegir" els drets dels creadors.

El nomenament de Guardans posa punt final a l'enfrontament que ha mantingut amb alguns sectors de CDC després que la federació li comuniqués que no continuaria com a cap de llista a les eleccions europees del 7 de juny. Les JNC van emplaçar Mas a retirar-li la militància per haver acceptat un càrrec en un ministeri que CiU vol eliminar, mentre que Guardans va afirmar dijous passat que "Catalunya corre el risc de tenir un totalitarisme nacionalista".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.