Cultura

Saviano adverteix a Barcelona que Catalunya és el santuari dels mafiosos italians

L'escriptor i periodista napolità Roberto Saviano ha assegurat aquest dimecres a Barcelona que "el perill" que veu la màfia a un text escrit és "que sigui llegit", de manera que són "molt sensibles" a la comunicació. "A la màfia li fa por el meu lector, no jo", ha recalcat.

El primer llibre de Saviano, Gomorra, publicat el 2006, treu a la llum els grans negocis delictius de la Camorra, i ha estat un èxit de vendes que li ha valgut estar amenaçat de mort per capos d'aquesta màfia italiana. "Si no hagués estat un llibre tan llegit, segurament no tindrien por. És el miracle de la literatura", ha dit l'autor, que rebrà aquest divendres el Premi Vázquez Montalbán de periodisme.

La felicitat professional per l'èxit no es trasllada al plànol personal: "M'ha pres tantes coses que no sento cap simpatia pel meu llibre", ha reconegut Saviano en la seva primera compareixença pública a Barcelona, on està envoltat d'estrictes mesures de seguretat ja que fa més de dos anys que viu protegit.

Com a persona, assegura, no li "compensa" l'èxit del llibre i la seva vida anterior, que abans trobava "terriblement mediocre", ara li sembla "preciosa". En el seu nou llibre, El contrari de la mort, aborda la fantasia de tornar a viure com abans de Gomorra. Tanmateix, poder parlar en públic i convertir la condició pròpia en una "denúncia" el fa sentir-se protegit, perquè "no hi ha més defensa que l'atenció". "La llum sobre la meva persona és l'única garantia que tinc", ha reconegut.

La seva visita a Barcelona ha comportat la creació d'un dispositiu especial dels Mossos d'Esquadra per a donar-li protecció. En tot cas, el que més li dol és viure "contínuament assetjat" per part de la societat italiana, més enllà dels mafiosos, que mostren "menyspreu" per la seva denúncia i que el consideren "molest" per haver "escopit sobre la seva pròpia terra".

La màfia italiana mata cada dia a una persona, segons Saviano, que avisa que els mafiosos creuen que l'Estat espanyol és per a ells un lloc segur, sobretot Catalunya i Andalusia, encara que aquí no es té la "autopercepció d'estar en situació de risc". La Camorra, segons l'escriptor, utilitza des dels anys 80 Catalunya com a "base de suport" per als narcotraficants.

Saviano ha desitjat que alguna cosa canviï a partir dels sis arrestos de mafiosos que s'han realitzat a l'Estat espanyol últimament. No obstant això, puntualitza que encara hi ha un capo mafiós vivint a Barcelona. Fins i tot n'ha donat el nom: Raffaele Amato. Immediatament, però, ha afegit que "no escampen sang on volen fer negocis".

La prioritat d'Europa contra les màfies, segons Saviano, hauria de ser la "lluita" contra els seus grans capitals, que estan entrant als bancs arran de la crisi. "L'ONU ho va denunciar fa uns dies, i vaig creure que els governs hi respondrien amb més determinació, però va passar com una notícia més", ha dit.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.