Cultura

Enterrats i amagats

Franco: operación caídos és el títol del reportatge amb què MediaPro segueix la polèmica que va desfermar el jutge Baltasar Garzón quan va ordenat l'exhumació de set cadàvers que estaven enterrats al Valle de los Caídos.

Aquest reportatge, que forma part de la graella d'Antena 3 TV d'aquesta nit, planteja un seguit de qüestions i intenta donar-hi resposta.

Així, Franco: operación caídos vol descriure el procés que va comportar el trasllat al Valle de los Caídos d'una gran quantitat de cadàvers i de restes de persones mortes durant la Guerra Civil. Aquest trasllat el van dur a terme les autoritats franquistes.

Ara, a remolc de la llei de la memòria històrica i de la voluntat general de saber què va passar en aquella època fosca, el reportatge de MediaPro treu a la llum detalls de l'operació de trasllat de cadàvers i dóna respostes a preguntes relatives a la informació que es va donar als familiars al seu moment, a la quantitat de cadàvers que es va moure, a la seva procedència, a la seva situació, al seu estat de conservació i a les identitats que se'ls atribueixen en alguns dels casos.

Franco: operación caídos, que té com a conductor l'exmembre de Caiga quien caiga Fernando González, Gonzo, també dóna joc a la intervenció de testimonis i de persones implicades en els fets a què es fa referència.

Així, es dóna veu a familiars de les persones que estan enterrades al Valle de los Caídos i que s'han assabentat recentment que els cossos a què retien homenatge han estat retirats clandestinament de les foses comunes, i també a treballadors del recinte mortuori com ara fusters, transportistes i encarregats dels cossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.