Cultura

'30 minuts' inicia nova etapa amb un documental sobre la relació entre Franco i Fidel Castro

Comunicació

El programa de Televisió de Catalunya '30 minuts' inicia una nova etapa, sota la direcció d'Eduard Sanjuán, el pròxim 11 de gener amb un documental 'Franco i Fidel, una amistat incòmoda'.

La relació
Com és sabut, el dictador Francisco Franco era anticomunista i un gran aliat dels Estats Units, però això no li va impedir mantenir una extraordinària relació amb un país comunista i principal enemic dels nord-americans, la Cuba del revolucionari Fidel Castro. Tot i alguns moments de tensió tant amb els cubans com amb els americans per aquesta amistat incòmoda, Franco va preservar aquesta relació fins al final.

A través de la veu de testimonis presencials i de material audiovisual de l'època, el reportatge ofereix moments de la història com l'enfrontament entre Fidel Castro i l'ambaixador espanyol davant de les càmeres de televisió al principi de la Revolució cubana, que Santiago Torres ha qualificat de precedent del famós 'por qué no te callas?' del rei Juan Carles al president veneçolà Hugo Chávez.

El documental també recull altres moments que han passat mig desapercebuts, com ara la visita de 'Che Guevara' a Madrid, on va assistir a una plaça de toros amb el seu uniforme verd oliva davant una gran expectació; l'atac anticastrista contra el vaixell 'Sierra Aránzazu' i els intents de la CIA per tapar l'afer, o un intent de mediació espanyola entre Cuba i els Estats Units.

Tot això amb els testimonis de Manuel Fraga, ministre de Franco, el general Manuel Fernández Monzón, del departament de contraespionatge dels serveis secrets franquistes, l'ambaixador Nuño Aguirre de Cárcer, director d'Amèrica del Nord del Ministrei d'Afers Exteriros espanyol, el periodista Enrique Meneses o l'exmembre de la CIA que va participar en la detenció i mort del 'Che', Félix Rodríguez Medigutía.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.