Cultura

'Slumdog millionaire' triomfa als Oscars

Les previsions s'han complert i Slumdog millionaire ha triomfat en la 81a edició dels Oscars de Hollywood. El film és una producció britànica dirigida per Danny Boyle –popular per Trainspotting– i rodada a l'Índia, d'on és gran part de l'equip. S'ha endut el premis a la millor pel·lícula, la millor direcció, el millor guió adaptat, la millor fotografia, el millor muntatge, el millor muntatge de so, la millor banda sonora i la millor cançó original.

Amb aquesta collita, aquesta història d'un jove indi que es fa milionari en un concurs televisiu –que començava la gala amb deu nominacions– ha desbancat l'altra favorita, El curioso caso de Benjamin Button, que només ha obtingut tres premis menors –millor direcció artística, millor maquillatge i millors efectes visuals– de les 13 nominacions aconseguides. La victòria ha estat clara, doncs, per a un film que va estar a punt de ni tan sols arribar a les sales de cinema i anar a parar directament al circuit de DVD.

Pel que fa als actors, la sorpresa ha saltat amb la tria del millor protagonista: Sean Penn per la seva recreació de la figura del que va ser el primer regidor gai de San Francisco a Mi nombre es Harvey Milk. En recollir el premi, Penn ha fet una crida a repensar-s'hi a aquells que van votar contra el matrimoni homosexual a Califòrnia el novembre passat, alhora que s'ha mostrat "orgullós" de viure en un país que tria algú tan "elegant" com Barack Obama com a president. Finalment, l'actor s'ha adreçat a Mickey Rourke, "amic" i competidor seu en la nominació pel film El luchador. De Rourke, que ha tornat al cinema després d'anys foscos i que tenia molts números per ser premiat, el seu company ha lloat la "valentia" que li ha permès ressorgir.

No hi ha hagut cap sorpresa, en canvi, en la tria dels altres actors guardonats. Com a millor actriu protagonista ha estat triada Kate Winslet, per la exguardiana nazi que interpreta a The reader. I com a millor actor masculí de repartiment els vots han estat per a Heath Ledger, mort fa un any i escaig i premiat per El caballero oscuro. Els seus pares i la seva germana han recollit l'estatueta mentre tots els assistents aplaudien dempeus.

Finalment, com era previst, l'actriu madrilenya Penélope Cruz ha aconseguit l'Oscar a la millor interpretació de repartiment que esperava per Vicky Cristina Barcelona, la producció catalana dirigida per Woody Allen i rodada en gran part a Barcelona.

En pujar a l'escenari, Cruz –vestida amb un model vintage de Pierre Balmain que va comprar fa temps i esperava l'ocasió de posar-se'l– ha anunciat que potser es desmaiaria. Seguidament, però, ha deixat anar el discurs que portava preparat gairebé sense respirar. A banda de les paraules de cortesia adreçades a les actrius que competien amb ella –que ha qualificat "d'impressionants"–, ha recordat la seva infantesa a Alcobendas, quan "aquest somni no era realista" i seguia la cerimònia per televisió.

Com va fer Javier Bardem l'any passat, l'actriu també ha dedicat el premi a Espanya, amb una frase que ha pronunciat en castellà. No ha oblidat donar les gràcies a Woody Allen per haver-la triat per al paper de la temperamental María Elena del film, però ha recordat que la seva trajectòria es deu en gran part a Pedro Almodóvar, Bigas Luna i Fernando Trueba.

El caballero oscuro, que tenia vuit nominacions, ha guanyat en dues categories: la de millor actor de repartiment i la de millor so. L'Oscar per al millor guió adaptat se l'ha endut Mi nombre es Harvey Milk. Entre els altres premis destacats entregats fins ara, hi ha el de millor pel·lícula d'animació, que a ha anat a parar als creadors de WALL·E, film encaminat a convertir-se en una producció de culte.

El film japonès Departures, dirigit per Yojiro Takita, ha estat una de les sorpreses de la nit, ja que totes les apostes eren per la francesa La clase per al premi a la millor producció en llengua estrangera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.