Cultura

La temporada dels calçots comença avui

La previsió és despatxar-ne 5 milions

Les baixes temperatures del mes de gener auguren una molt bona temporada del calçot, que aquest any preveu despatxar cinc milions d'unitats i que s'inicia oficialment avui diumenge amb la celebració de la XXIX edició de la Gran Festa de la Calçotada 2010 de Valls.

Així, les baixes temperatures, la neu i les gelades d'aquest hivern afavoriran una collita d'excel·lent qualitat, ja que el fred ha eliminat fongs i virus.

En aquest sentit, la propagació de la plaga de "l'arrel rosada", que ataca l'arrel dels calçots a causa de les altes temperatures, va fer que la collita de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls del 2007 es quedés en només 3,5 milions de calçots.

Aquest any la meteorologia ha propiciat unes bones perspectives, i s'estima que els 52 productors de la IGP Calçots de Valls treguin al mercat uns cinc milions de ceballots (brots tendres de les cebes, cultivats expressament per ser menjats al caliu).

La xifra iguala el "rècord" de cinc milions de calçots despatxats el 2008 i supera els 4,5 milions d'unitats de l'any passat.

Entre els calçots que porten la denominació de qualitat 'Calçot de Valls', l'àmbit geogràfic de la qual comprèn les comarques de l'Alt i el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès, i els que no gaudeixen d'aquesta distinció, s'estima que aquesta temporada la producció ascendeixi a uns 45 milions d'unitats.

L'inici oficial de la temporada de calçotades, àpat basat en el calçot, la seva salsa i els seus complements, s'inicia avui amb la Gran Festa de la Calçotada de Valls, una jornada festiva i promocional al voltant d'aquest menjar típic que preveu reunir més de 35.000 persones i en què es degustaran entre 80.000 i 100.000 calçots.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.