Cultura

74 cinemes de Catalunya faran vaga el dia 1 de febrer

El president del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón, ha dit que l'aturada es farà per "escenificar" què passarà si la llei del cinema català entra en vigor

El president del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón, ha anunciat que els 74 cinemes agremiats (sumen 525 de les 795 pantalles que hi ha a Catalunya), tancaran el dia 1 de febrer per "escenificar" què passarà si la llei del cinema català entra en vigor.

Aquest mateix dia, l'Acadèmia del Cinema Català entregarà els Premis Gaudí, però Tarrazón ha clarificat que la seva mesura no boicoteja la gala de la indústria catalana, sinó "que és la millor manera d'ajudar-la".

Sota el lema Pel futur dels cinemes, català i treball, sí; quotes i atur, no, el gremi ha instat la resta de cinemes de Catalunya a seguir aquesta protesta.

Les "conseqüències nefastes" de la llei s'han explicat a Barcelona basant-se en un estudi econòmic sobre el sector amb dades del 2001 al 2008, fet per l'economista Josep Maria Gay.

Si el 2009 es van recaptar 130 milions d'euros i es va arribar a una xifra d'espectadors de 20 milions, la implantació de la llei fa preveure, en el pitjor dels casos, un mercat català de només 4 milions d'espectadors sense llibertat només per veure pel·lícules comunitàries, perquè no sortirien els comptes per estrenar la resta.

El text de la llei estipula que les pel·lícules amb 15 o menys còpies seran les úniques que estaran exemptes d'incloure el català en el seu doblatge o la subtitulació. En canvi, els films americans amb menys de 15 còpies sí que hauran de distribuir la meitat de les còpies en català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.