Cultura

Joel Joan diu que amb la nova llei “potser hi haurà més gent que anirà al cinema”

El president de l'Acadèmia del Cinema Català ha dit que "no és casual" que la vaga d'exhibidors de cinema sigui el matex dia que la gala dels premis Gaudí i que això "els honora"

El president de l'Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, ha manifestat en una entrevista a RAC 1, que amb la nova llei del cinema “potser hi haurà més gent que anirà al cinema”, perquè el català és la llengua que la gent entén i “fins i tot la parla”.

També ha dit que “és obvi que el català no atreu clients”, però que això no és en cap cas “símptoma de desastre econòmic”. Joan ha recordat que al seu moment també van aixecar molts recels les primeres sèries doblades al català i la música en català.

Joel Joan ha dit que entén “el pànic” que tenen els exhibidors de les sales de cinema, que han convocat una vaga per al proper 1 de febrer, “perquè tot canvi estressa”, i “que se'ls ha d'entendre”. El Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya han convocat una vaga en 74 cinemes en contra de la nova llei, perquè diuen que els farà perdre espectadors. El gremi augura que si el 2009 van tenir 20 milions d'espectadors, amb l'entrada en vigor de la nova llei el nombre es podria reduir fins a 4 milions.

Davant d'aquestes dades, Joan ha dit que els exhibidors “extrapolen molt perquè així es fan notar”. I és que precisament el dia 1 de febrer, data de la convocatòria de la vaga, se celebrarà la gala dels premis Gaudí, que atorga l'Acadèmia del Cinema Català. Joel Joan ha dit que la tria de la data de la vaga “no és casual”, “perquè “de casual no hi ha res a la vida”. Així, Joan ha dit que això “ens honora”, ja que vol dir que “només amb dos anys de vida els premis ja tenen prou presència” perquè algú els vulgui boicotejar.

El text de la llei estipula que les pel·lícules amb 15 còpies o menys seran les úniques que estaran exemptes d'incloure el català en el doblatge o la subtitulació. En canvi, els films americans amb menys de 15 còpies sí que hauran de distribuir la meitat de les còpies en català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.