Cultura

Músics i compositors catalans reclamen més presència al Palau de la Música

L'exdirector administratiu del Palau Jordi Montull va proposar fer factures falses a l'orguener

Un total de 175 professionals catalans de la música han emès aquest dilluns un manifest en què denuncien una "negligència" en la gestió de l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet, pel que fa a la projecció dels músics catalans, i per això han reclamat la "recuperació de l'esperit identitari" del Palau.

"Les reformes arquitectòniques que s'han portat a terme al Palau en les últimes dècades no s'han correspost amb un esforç per mantenir i promoure el nostre patrimoni ni la nostra creació musical. No s'ha respectat la vocació originària de l'Orfeó Català ni s'ha mantingut la idea original de Lluís Domènech i Montaner", han criticat.

Músics, compositors, intèrprets, musicòlegs, professors de música, editors de música i periodistes especialitzats com ara Ana Maria Dávila, Antoni Mas, Carles Guinovart Rubiella i l'Associació Musical de Mestres Directors han firmat el manifest.

En el manifest, que han enviat al president de la Generalitat, José Montilla, i al ministeri de Cultura, també exposen que aquesta "falta de direcció artística" que hi ha hagut al Palau ha provocat una "invasió abusiva" per part de grans agències artístiques internacionals i "una total negligència" cap a la vida musical catalana.

Per altra banda, l'orguener Francisco Benaque ha explicat a El matí de Catalunya Ràdio que la mà dreta de Fèlix Millet al Palau de la Música, l'exdirector administratiu de la Fundació Jordi Montull, li va proposar fer factures falses, quan ja tenia firmat per la institució un contracte d'obra per fer la reparació de l'orgue el 1996 amb un pressuspost tancat de 72.000 euros.

Finalment, però, Benaque va ser arraconat del projecte, va querellar-se contra el Palau per incompliment de contracte i va guanyar. El Palau de la Música el va haver d'indemnitzar i la restauració de l'orgue la va fer un altre oguener, Gerhard Grenzing, que va cobrar 758.000 euros, un preu que, per Benaque, és desorbitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.