Cultura

Totes les pel·lícules americanes estaran obligades a doblar o subtitular la meitat de còpies al català

Tresserras modifica a última hora un article de la nova llei del cinema per plantar cara a un possible boicot de les 'majors'

Totes les pel·lícules nord-americanes passaran per l'adreçador de la nova llei del cinema de Catalunya i se n'hauran de subtitular o doblar la meitat de les còpies al català. Fins ara, l'avantprojecte de llei deia que aquesta norma afectaria només els títols més comercials, dels quals es distribueixen més de 15 còpies a Catalunya. Però el text definitiu per enviar al Parlament, aprovat aquest dimarts pel govern català, matisa aquesta exepció: només les pel·lícules europees s'hi podran acollir.

Ho ha anunciat avui el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, impulsor de la nova llei. Segons el conseller, aquest canvi d'última hora "més que un enduriment respecte del cine nord-americà mostra la voluntat de protegir el cinema europeu". Pel que fa al cinema asiàtic i africà, que seguint aquesta regla es veuria obligat també a doblar o subtitular la meitat de còpies de totes les pel·lícules, el conseller creu que es podran beneficiar de les mesures "per al foment del cinema d'autor" o altres avantatges.

Tot i que Tresserras no ho ha volgut vincular, la modificació, que afecta principalment el cinema nord-americà, arriba després que les majors plantegessin la possibilitat de limitar a 15 el nombre de còpies distribuïdes de cada títol, un plantejament poc viable des del punt de vista comercial però que s'entenia com a boicot a la nova llei. La decisió coneguda avui desactiva aquesta possibilitat.

Una altra novetat del text és la incorporació d'un article que especifica que els DVD també hauran d'incloure en el menú d'idiomes l'opció del subtitulat o el doblatge al català.

Finalment, s'ha afegit a l'article 8 un paràgraf que vol ser "un gest" de cara al sector. "L'addenda introdueix la possibilitat en el marc de la llei d'establir acords de cooperació amb els diversos actors del sector, l'hem afegit per obrir una porta al consens i explicitar la voluntat d'entesa", ha explicat Tresserras.

Ara el projecte de llei arribarà al Parlament, on els grups hauran de presentar esmenes i debatre-la abans de votar-la. El conseller espera que "el partit majoritari de l'oposició [CiU] hi doni suport".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.